Українці, щеплені двома дозами вакцини від ковіду, можуть отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію. А з 1 липня в Україні мають запрацювати COVID-сертифікати, створені за стандартами ЄС і ВООЗ. Розповідаємо, в чому різниця, чи можна українцям із ними в Європу та від чого це залежить.

Що таке міжнародне свідоцтво про вакцинацію?

Сьогодні кожна людина, що завершила вакцинацію від COVID-19 може отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Його видають одразу після другої дози або ж на прийомі в сімейного лікаря у паперовому вигляді англійською (або французькою) й українською мовами. У ньому вказані особисті дані людини, назва вакцини, якою зробили щеплення, і дата завершення вакцинації. Термін його дії – рік.

З ним можна виїхати за кордон?

Так. Свідоцтва про вакцинацію, видані в Україні, офіційно визнали Угорщина й Молдова. Також із ними можна подорожувати в Туреччину без тестів на COVID-19, але лише через 14 днів після завершення вакцинації.

У чому відмінність COVID-сертифікату?

COVID-сертифікат – це міжнародний документ, що підтверджуватиме:

  • завершену вакцинацію (документ діятиме 180 днів із дати отримання другої дози),
  • перенесене захворювання на ковід (діятиме 180 днів із моменту підтвердження захворювання, якщо дані про хворобу й одужання внесені до eHealth),
  • негативний результат ПЛР-тесту (діятиме 72 години з моменту взяття зразка).

Цей документ створений відповідно до вимог ВООЗ і Євросоюзу. В країнах ЄС він запрацює 1 липня й буде доступний в електронному та паперовому вигляді. Дійсність сертифікату перевірятимуть за QR-кодом.

В Україні також почали бета-тестування цифрових COVID-сертифікатів – документів у додатку «Дія», що підтверджують завершену вакцинацію. У застосунку вони мають з’явитися 1 липня. Взяти участь у тестуванні можуть українці, що отримали дві дози щеплення.

З ним можна буде подорожувати в Європу?

Теоретично так. Але на практиці все залежатиме від домовленостей між Україною й іншими країнами про взаємне визнання документів.

Заступник голови МОЗ Ярослав Кучер стверджує, що Україна та ЄС збираються взаємно визнати COVID-сертифікати. Роботу над цим уже почали. З Ізраїлем, США й іншими країнами поза ЄС Міністерство закордонних справ домовлятиметься окремо.

Проте залишається проблема з визнанням вакцин, якими зараз щеплюють українців. Право на в’їзд у ЄС даватиме лише вакцинація препаратами, що затверджені Європейським агентством із лікарських засобів (ЕМА) – AstraZeneca/Vaxzevria, Moderna, Pfizer і Johnson & Johnson. Із них в Україні доступний лише Pfizer.

ЄС поки що не визнає вакцину Covishield виробництва Індійського інституту сироватки, як і CoronaVac, якою зараз щеплюють у центрах масової вакцинації. Водночас обидві вакцини зареєстровані ВООЗ. А за правилами ЄС, кожна країна може самостійно вирішувати, яку вакцину, затверджену ВООЗ, визнавати у своїй країні. Наприклад, із 1 липня Кіпр дозволив в’їзд без ПЛР-тестів туристам, щепленим у тому числі Sputnik V і Sinopharm. І хоча більшості українців це не допоможе потрапити у країну з нашим ковідним паспортом, це підтверджує, що рано чи пізно можна очікувати на затвердження інших вакцин у країнах Європи.