Процес відновлення луків біля озера Тягле, що постраждали внаслідок пожежі 10 березня, показав директор Департаменту захисту довкілля й адаптації до змін клімату КМДА Олександр Возний.

На ділянці біля озера Тягле можна не висаджувати дерева, адже луки – це частина екосистеми, яка сама регулює цю зону, тож на місці випаленого травʼяного настилу виростає новий, заявляв Возний у коментарі The Village Україна. «Як бачимо, цей підхід себе виправдав – екосистема активно відновлюється самостійно», – пише він.

Загалом біля озера Тягле виявили чотири знищені пожежею осередки. На місці пожежі дерева й кущі отримали поверхневі опіки кори й кореневої шийки, але це не становить загрози для їхнього подальшого зростання, каже Возний. Водночас, за словами представників екопарку, вигоріла частина очерету, де гніздилися птахи, на її відновлення може піти до двох років.

   

10 березня в екопарку «Осокорки» сталося займання сухої трави й очерету на території заказників «Осокорківські луки» й «Озеро Тягле». У коментарі The Village Україна активіст ГО «Екопарк Осокорки» розповів, що за кілька днів до пожежі вони отримали анонімне відео з коментарями про підпал екопарку.

За словами активістів, підпали в екопарку «Осокорки» фіксували й до повномасштабного вторгнення. Утім, упродовж останніх двох років відвідування парку було заборонене, там не фіксували пожеж і рослинність відновилася.

Наразі правоохоронці розслідують причини пожежі. За навмисне знищення флори й фауни передбачено штраф у розмірі 8,5 мільйона гривень або позбавлення волі на три роки відповідно до Кримінального кодексу України.

Редакція The Village Україна також знайшла людей із різних частин Києва, які допомагали вогнеборцям, щоби розпитати про їхню мотивацію захищати рідне місто.

обкладинка й фото: Департамент захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА