Архітектурна студія Balbek Bureau відновить модерністську будівлю колишньої поліклініки спілки письменників на Рейтарській у Києві.

Після завершення робіт у шестиповерховій споруді хочуть відкрити комплекс сфери гостинності, зокрема одеська компанія Toki об’єднає в ній пекарню, галерею, лекторій, апарт-готель і бістро.

«Наша візія – пройти шлях відновлення визначного архітектурного об’єкта прозорим і послідовним шляхом. А також випрацювати методологію для роботи з такими кейсами», – зазначають Balbek Bureau.

Зупинити руйнацію будівлі та «вдихнути в неї нове життя» Balbek Bureau, а також студії дизайну інтер'єру Numo допоможе архітектор і співавтор проєкту Володимир Шевченко, який долучився до відновлення у ролі консультанта.

Замовником робіт є компанія Toki, яка розвиває проєкти у сфері гостинності. «Моя роль в цій історії кураторська – дбати про те, щоб все сталося так, як гадалося», – додає засновник Balbek Bureau Слава Балбек.

 

Будівлю на вулиці Рейтарській, 15 відкрили в 1986 році як поліклініку Літфонду Національної спілки письменників України. Її побудували на місці колишнього готелю «Рим», який працював із початку XX століття, а ще до того на ділянці був поміщицький будинок.

Шестиповерхову модерністську споруду з каскадом терас у торцевій частині, який називають «Сходами до неба», звели за проєктом архітекторів Володимира Шевченка й Авраама Мілецького. Мілецький до смерті у 2004 році став автором будівель готелів «Салют» та «Україна», а також Центрального автовокзалуПалацу дітей і юнацтва та Парку пам’яті, а Шевченко, окрім поліклініки, проєктував «Салют», Національний художній музей України, реконструкцію історичних кварталів на Хрещатику, а також житлові будинки на бульварі Лесі Українки та Подолі і житловий комплекс «Сонячна брама».

Модерністська будівля колишньої поліклініки спілки письменників на вулиці Рейтарській вже протягом кількох років має нового власника, але продовжує стояти законсервованою. Редакція The Village Україна розпитала нове операційне керівництво будівлі та архітектора – як може змінитися зразок модернізму і чому це спричинило конфлікт.