На ділянці біля озера Тягле на Осокорках, де сталася пожежа ввечері 5 березня, можна не висаджувати дерева, бо це місцевість, де ростуть луки, каже в коментарі The Village Україна директор Департаменту захисту довкілля й адаптації до змін клімату КМДА Олександр Возний.

«Від деяких киян лунають заклики, що на місці пожежі треба висаджувати дерева. Зі слів науковців, це луки – частина екосистеми, де природа сама активно регулює цю зону, тому її можна не заліснювати додатково», – каже Возний. За його словами, на місці випаленого трав’яного настилу приблизно за місяць виросте новий.

Він також додав, що на першій зустрічі з громадою після пожежі місто запропонувало за потреби надати саджанці сосни дуба й верби – рослин, які були би природні для цієї зони, але громада відмовилася.

Загалом виявили чотири знищені пожежею осередки. На місці пожежі дерева й кущі отримали поверхневі опіки кори й кореневої шийки, але це не становить загрози для їхнього подальшого зростання, каже директор Департаменту захисту довкілля й адаптації до змін клімату КМДА. Водночас, за словами представників екопарку, вигоріла частина очерету, де гніздилися птахи, на її відновлення може піти до двох років.

Також на місці пожежі не знайшли жодної постраждалої тварини, каже Возний, посилаючись на Державну екологічну інспекцію.

Зараз у Києві працює робоча група з питань подолання наслідків пожежі, яка складається з представників Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА, «Київзеленбуду», КП «Плесо», Ботсаду імені Гришка, депутатів Київської міської ради та представників громадськості.

За словами активістів, підпали в екопарку «Осокорки» фіксували й до повномасштабного вторгнення. Утім, упродовж останніх двох років відвідування парку було заборонене, там не фіксували пожеж і рослинність відновилася.

   

Пожежа в екопарку «Осокорки» нанесла довкіллю шкоди на 499 911 гривень, підрахували в Державній екологічній інспекції. Унаслідок займання знищено 7% рослинності заказника місцевого значення «Осокорківські луки». Загальна площа випаленої рослинності становить близько 10,5 гектара. 

У коментарі The Village Україна активіст ГО «Екопарк Осокорки» розповів, що за кілька днів до пожежі вони отримали анонімне відео з коментарями про підпал екопарку.

Наразі правоохоронці розслідують причини пожежі. За навмисне знищення флори й фауни передбачено штраф у розмірі 8,5 мільйона гривень або позбавлення волі на три роки відповідно до Кримінального кодексу України.

Редакція The Village Україна також знайшла людей із різних частин Києва, які допомагали вогнеборцям, щоби розпитати про їхню мотивацію захищати рідне місто.