Український маркетплейс Dim Ria разом із Robota.ua провели дослідження, скільки часу й у яких сферах потрібно працювати, щоб купити квартиру в різних містах України.

Розглядали середню заробітну плату, а також вартість первинної й вторинної нерухомості. Мета дослідження – проаналізувати фінансові можливості українців відповідно до тенденції зростання вартості житла, кажуть у Dim Ria.

Первинний ринок

Найбільшу середню зарплату станом на січень 2024 року фіксують в Києві – 23 600 гривень. Натомість середня вартість однокімнатної квартири становить 3,3 мільйона гривень. Тобто вартість житла становить 140 повних зарплат або ж 12 років. У Львові період купівлі однокімнатного житла становить 11 років, а в Дніпрі – 10 років.

Серед областей у лідерах цін на нерухомість – Івано-Франківська, Закарпатська й Черкаська області. В Івано-Франківській області середня ціна однокімнатного житла становить 1,8 мільйона гривень, а середня зарплата – 17 848 гривень. Тож для купівлі квартири потрібно 103 повні зарплати або девʼять років.

У Закарпатській і Черкаській областях потрібно вісім років для купівлі житла в новобудові. Найкоротший період купівлі однокімнатної квартири в Чернігівській області – пʼять років.

Вторинний ринок

На вторинному ринку найбільшу середню ціну за однокімнатну квартиру мають Київ, Львів й Ужгород. Для її придбання в Києві потрібно 11 років накопичень середньої місячно зарплатні. У Львові для цього необхідно 10 років, а у Вінниці й Ужгороді девʼять років.

Серед областей у лідерах знову Івано-Франківська, Закарпатська й Черкаська області. Середня ціна житла на «вторинці» в Івано-Франківській області сягає 2,3 мільйона гривень, а середній дохід – 17 848 гривень. Період заощадження становить 11 років. Найкоротші терміни придбання житла на вторинному ринку в Кіровоградській області – два роки.

Найпопулярніші професії й порівняння доходів до вартості квартири 

Dim Ria й Robota.ua також порівняли, скільки років мають працювати представники найпопулярніших професій, щоб купити нову квартиру. Продавець-консультант накопичить гроші на квартиру на «вторинці» за 16 років, а на «первинці» – за 18 років.

У Львові продавцю-консультанту потрібно буде 15 років, щоб придбати житло. Водію у Львові із середньою зарплатою 26 500 гривень для цього потрібно буде вісім років, а такому ж спеціалісту в Дніпрі потрібно лише пʼять років, щоб придбати житло на вторинному ринку, і сім років – на первинному ринку.

Які професії вибрати, щоб швидко купити квартиру?

Технічному лідеру команди із доходом 78 880 гривень у Києві потрібно накопичувати близько чотирьох років на квартиру в новобудові й три роки на квартиру на «вторинці».

У Львові середня зарплата такого фахівця становить 73 753 гривень, що можна конвертувати у два роки для купівлі житла на вторинному ринку й чотири роки на первинному.

Серед переліку є нетехнічні вакансії, наприклад Chief Marketing Officer (СМО). Дохід такого спеціаліста дозволяє придбати квартиру в Києві і Львові за чотири роки накопичень.

Найбільшу середню зарплату в Києві, Дніпрі і Львові має Java Developer, ідеться в дослідженні Dim Ria й Robota.ua.

   

Український маркетплейс Dim.Ria проаналізував, як в Україні за 2023 рік змінилися ціни й кількість пропозицій на новобудови, вторинний продаж житла й оренду помешкань. Ось результати.