Забудовник Stolitsa Group почав знищувати ліс в парку на Осокорках, біля озера Небреж, повідомляє ГО «Екопарк Осокорки».

Поблизу озер будують ЖК H2O (ребрендинг ЖК «Патріотика на озерах»), загалом хочуть звести 43 будинки заввишки від 24 поверхів.

У листопаді забудовник засипав будівельним сміттям канал, що зʼєднує озера Тягле й Небреж. Канал засипали, щоб прокласти через зелену зону нову дорогу від проспекту Григоренка, заявляли активісти.

The Village Україна звернулися до Stolitsa Group за коментарем стосовно винищення лісів в екопарку «Осокорки».

   

Поблизу озер Тягле й Небреж на Осокорках компанія «Аркада» планувала звести ЖК «Патріотика на озерах», це 43 будинки заввишки від 24 поверхів. У 2018 році між забудовником і місцевими мешканцями почався конфлікт: містяни були проти будівництва й хотіли облаштувати на озерах ландшафтний парк.

У січні 2019 року Київрада розірвала договір оренди земельних ділянок, які були виділені для будівництва житлового комплексу. Згодом ухвалили рішення про створення ландшафтного парку «Осокорківські луки», а потім – ландшафтного заказника біля озера Тягле.

У 2020 році банк «Аркада» й пов’язана з ними девелоперська компанія, що будувала ЖК «Патріотика на озерах», збанкрутіли, будівельні роботи зупинилися. У 2021 році стало відомо, що добудовувати житлові комплекси «Аркади» може будівельна компанія Stolitsa Group. Для ЖК розробили новий брендинг H2O.

Будівельні роботи на березі озера Небреж. Зображення: скриншот із відео активістів

Ідею створення заказника замість забудови висловили представники ГО «Екопарк «Осокорки». Організацію створили у жовтні 2021 року. Її представники пропонують облаштувати парк на території площею 350 гектарів замість 650, на яких планують забудову.

Узимку 2021–2022 років будівництво на берегах озера Небреж активізувалося. Забудовник продовжив підсипати озеро Небреж і бурити палі. Попри незавершені судові розгляди, мітинги проти забудови й петиції з вимогами заборонити проїзд будівельної техніки, зведення ЖК триває. Станом на початок листопада 2023 року зведені декілька поверхів першої будівлі.

обкладинка й фото: ГО «Екопарк Осокорки»