Майже 950 тисяч чоловіків, які перебувають в Україні, не працюють, не платять податки і не служать у війську – держава знає лише їхній податковий номер, свідчать підрахунки «Української правди».

Загалом станом на зиму 2024 року в Україні теоретично нараховують 11,1 мільйони чоловіків, які підлягають мобілізації (це чоловіки віком від 25 до 60 років, які мають ІПН). Понад мільйон людей уже служать у різних структурах сил оборони (це 11% від усієї кількості).

Водночас мобілізувати 300-400 тисяч чоловіків доволі важко, бо майже 50% потенційних мобілізованих потрібно виключити, свідчать підрахунки ініціативної групи в Верховній Раді, яку зібрав голова економічного комітету Дмитро Наталуха. Майже три мільйони чоловіків залишилися на територіях, окупованих із 2014 року, приблизно мільйон перебуває за кордоном, а щонайменше 1,5 мільйони мають різні групи інвалідності.

Тому мобілізувати можна орієнтовно 2,8 мільйони офіційно працевлаштованих людей та майже 0,6 мільйони активних ФОПів, а також чоловіків, про яких державі невідомо нічого, крім податкового номеру (950 000 людей).

На утримання одного бійця державі потрібно приблизно 80 000 гривень, тож у тилу чотири чи п’ять людей мають працювати, щоби забезпечити бюджету ці гроші, пояснює виданню заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма. Тобто, щоби мобілізувати 500 000 людей, потрібно забронювати від мобілізації до двох мільйонів людей.

Зараз над механізмом економічного бронювання працюють дві ініціативні групи – при Офісі президента та при Верховній Раді. Згідно з моделлю, до якої схиляються в ОП, «межа входу», яка дозволятиме претендувати на економічне бронювання, становитиме 30–35 тисяч гривень на місяць (відрахування роботодавця й працівника складуть до 18 000 гривень).

Інший можливий проєкт базується на впровадженні військового збору: якщо роботодавець хоче подати працівників на економічну бронь, то має щомісяця додатково заплатити за нього 20 тисяч гривень (таку ж можливість матимуть і активні ФОПи). Детальніше про цю ініціативу ми розповідали за посиланням.


  

У січні 2024 року Кабмін дозволив підприємствам оборонно-промислового комплексу бронювати своїх працівників без обмежень за кількістю, навіть якщо вони мають дефіцитну військову спеціальність.

Закон про бронювання військовозобов’язаних працівників від мобілізації Верховна Рада ухвалила в листопаді 2022-го. У січні 2023-го затвердили новий порядок бронювання, а також критерії для підприємств, за якими їх визнаватимуть критично важливими для економіки. У липні 2023 року уряд розширив перелік сфер, працівники яких можуть бути заброньовані від мобілізації. 

Разом із юристом, а також представниками IT Ukraine Association і Європейської бізнес-асоціації (EBA) ми розбиралися, як відбувається бронювання за новою процедурою, скільки це триває, чому мало кому досі вдалося пройти всі етапи і як можна оптимізувати процес.