Оголосили переможця проєкту на кращу концепцію меморіалу в селі Ягідне на Чернігівщині: проєкт реалізовуватиме архітектурне бюро Derbin Arch, повідомляє голова Мінвідновлення Мустафа Найєм.

Меморіал створять на місці школи, у якій російські військові майже місяць утримували 370 місцевих жителів як живий щит, серед них близько 70 дітей. 11 людей померли в цій школі під час окупації Ягідного в березні 2022 року.

Будівлю школи повністю збережуть, за винятком центральної частини, коментує Найєм. Він також додає, що на підготовку проєкту не витрачали бюджетні кошти. Їхнє залучення також не передбачають на етапі будівництва меморіалу.

Архітектори створили візуальний образ куба, через який сочиться вода. Куб втілює страждання й страхи війни. Згідно з концепцією, вода – це сльози, які пролили жителі Ягідного.

Залишки зруйнованої техніки перед входом до будівлі школи стануть початком експозиції. Серед меморіальних експонатів – місця страт і поховань місцевих жителів, залишки капонірів і місць фортифікаційних укріплень окупантів.

Проєкт також передбачає створення лекторію, адміністративного блоку, місця для соціального підприємництва й психологічної реабілітації.

   

Військове меморіальне кладовище також побудують у селі Гатне у Фастівському районі на Київщині. Головним архітектор ескізного проєкту став Сергій Дербін.

Для кладовища облаштують земельну ділянку в понад 260 гектарів, де розмістять церемоніальну площу, будинок трауру, крематорій, музейно-виставковий комплекс й іншу необхідну інфраструктуру. Меморіальне кладовище планують збудувати до 2025 року.

Обкладинка й фото: Мустафа Найєм