Девʼять випадків випадків захворювання на новий варіант штаму COVID-19 «Омікрон» під назвою JN.1 («Дженні») зафіксували в Україні, повідомляє МОЗ.

За січень три випадки «Дженні» виявили на Сумщині, по два у Волинській і Черкаській областях, а також по одному в Рівненській і Запорізькій областях.

Серед захворілих лише одна людина з девʼяти мала два щеплення проти COVID-19. Медики зафіксували середній або легкий перебіг захворювання, лише одного пацієнта госпіталізували до лікарні.

Головний державний санлікар Ігор Кузін закликає вакцинуватися від COVID-19, адже коронавірус постійно мутує й вражає ослаблений імунітет. Захворіти можуть і щеплені люди, однак набутий імунітет знижує ризик ускладнень під час хвороби.

ВООЗ оцінює ризик для населення як низький, кажуть у МОЗ. Там також нагадують, що всю потрібну інформацію про щеплення й пункти вакцинації можна отримати в контакт-центрі за номером 0 800 602 019.

   

Карантин і режим надзвичайного стану через пандемію COVID-19 завершився в Україні 1 липня 2023 року. Карантин у країні тривав з 11 березня 2020-го. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) скасувала статус пандемії COVID-19 як глобальної надзвичайної ситуації ще в травні 2023 року.

Попри це на території України досі циркулює близько 14 різних штамів вірусу. Ми розповідали, що треба знати про другу бустерну дозу, планові щеплення не тільки від COVID-19, а також розпитували лікаря-інфекціоніста, чи дійсно коронавірус став «новим грипом».