Забудовники намагалися знищити зелені зони в Києві 11 разів упродовж трьох років, це втричі більше, ніж у попередні роки, повідомляє Київський еколого-культурний центр.

У Києві знищили понад 700 гектарів парків за останні десять років, кількість спроб знищення або спроб забудувати заповідні об’єкти стрімко зросла за останні роки. Зокрема намагалися привласнити територію під забудову заказника «Троєщинські луки», а також на території західної частини парку «Нивки» хотіли збудувати житлово-офісний торгівельний комплекс.

В урочищі «Церковщина» розпочали видобуток піску восени 2022 року. Також «Київміськводканал» намагався прокладати труби «Деснянськими луками», а озеро Алмазне хотіли передати під розроблення піщаного кар’єру.

Забудовники засипали частину озера Тяглого будівельним сміттям і планували прокласти через нього дорогу в листопаді 2023 року. Того ж року «псевдоекологічна організація» запропонувала закрити озеро Тягле й «Осокорківські луки».

Забудовники ТОВ «Галерна затока» намагаються блокувати створення заказника «Ліс орхідей» в урочищі Покол у Голосіївському районі Києві. А також заважають привласнити заповідний статус озерам Небреж і Мартишів та створити заказники: «Вікова діброва», «Горбачиха», «Труханів острів», розповідає КЕКЦ.

   

Поблизу озер Тягле й Небреж на Осокорках компанія «Аркада» планувала звести ЖК «Патріотика на озерах», це 43 будинки заввишки від 24 поверхів. У 2018 році між забудовником і місцевими мешканцями почався конфлікт: містяни були проти будівництва й хотіли облаштувати на озерах ландшафтний парк.

У січні 2019 року Київрада розірвала договір оренди земельних ділянок, які були виділені для будівництва житлового комплексу. Згодом ухвалили рішення про створення ландшафтного парку «Осокорківські луки», а потім – ландшафтного заказника біля озера Тягле.

У 2020 році банк «Аркада» й пов’язана з ними девелоперська компанія, що будувала ЖК «Патріотика на озерах», збанкрутіли, будівельні роботи зупинилися. У 2021 році стало відомо, що добудовувати житлові комплекси «Аркади» може будівельна компанія Stolitsa Group. Для ЖК розробили новий брендинг H2O.

Ідею створення заказника замість забудови висловили представники ГО «Екопарк «Осокорки». Організацію створили у жовтні 2021 року. Її представники пропонують облаштувати парк на території площею 350 гектарів замість 650, на яких планують забудову.

Узимку 2021–2022 років будівництво на берегах озера Небреж активізувалося. А в листопаді 2023 року забудовник Stolitsa Group засипав будівельним сміттям канал, що зʼєднує озера Тягле й Небреж на Осокорах.

Фото: Київський еколого-культурний центр