КМДА планує закупити дві кабіни фунікулера й відреставрувати нижню станцію на вулиці Петра Сагайдачного, зміни заклали в Міську цільову програму розвитку транспортної інфраструктури на 2024–2025 роки.

На реставрацію приміщень станції фунікулера планують виділити 355,9 мільйона гривень. Простір хочуть зробити більш сучасним й інклюзивним, ідеться в документі.

Натомість на придбання двох кабінок фунікулера витратять 486,7 мільйона гривень. Суму витрат розділили на два роки, а кошти хочуть залучати з бюджету міста й «інших джерел» фінансування.

   

Київський фунікулер, який відкрили в 1905 році, складається з двох станцій. Він з’єднує історичне Верхнє місто й Поділ. Щороку фунікулер перевозить до 2,8 мільйона пасажирів. Востаннє генеральну реконструкцію проводили ще в 1984 році, тоді замінили вагони й збудували нові вестибюлі станцій.

У 2019 році КМДА планувала закупити дві кабіни фунікулера в австрійської компанії, проте угода не відбулася. У 2021-му кабіни й обладнання до фунікулера хотіли купити спільно з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) за 6,5 мільйона євро, однак угода також зірвалася.

Фунікулер зачиняли на щорічний плановий ремонт у липні 2023 року. Ремонт тривав до 22 серпня. За цей час там провели скорочення троса, обстежили контактну мережу, частково замінили шпали.

обкладинка й фото: КП «Київпастранс»