Екологічний будиночок для зимівлі котів встановили на території простору міського садівництва «Розсадник» у Львові, повідомили ініціатори проєкту, громадська організація «Плато».

Котівниця зроблена з дерева й має дах, вкритий рослинністю. Стіни будиночка утеплені базальтовою ватою, а дах застелений водозахисною мембраною, на яку пошарово викладений дренаж з щебеню, агроволокно й родючий шар ґрунту. Для озеленення обрали седум – травʼянисті сукуленти.

Будиночок має стати місцем зимівлі для шістьох котів, які проживають на території «Розсадника», розповіли в ГО «Плато». 

Рослинний дах будиночка завдяки седуму поглинатиме вологу та дощову воду. Це природоорієнтоване рішення, яке допомагає адаптуватися до наслідків кліматичних змін, кажуть у команді.

«В умовах щільної міської забудови й браку вільної площі для озеленення зелені дахи здатні створювати особливі оази. Вони охолоджують і зволожують повітря, поліпшуючи локальний мікроклімат, а їхня рослинність здатна очищувати повітря, поглинаючи вуглекислий газ й інші шкідливі сполуки», – відзначають у ГО.

Також «зелений» дах позитивно впливає на енергоефективність будинку завдяки термоізоляції й може затримувати до 90% дощових опадів, зменшуючи навантаження на систему каналізації, кажуть у «Плато».

В організації закликають експериментувати з технологією і створювати легкі рослинні дахи на майданчиках для збору відходів, зупинках громадського транспорту, критих велопаркінгах й інших спорудах.

   

Раніше ГО «Плато» разом з організацією «Екотерра» встановили в просторі «Розсадник», що на території парку «Залізна вода», безводний громадський туалет, перший в Україні.

Фото й обкладинка: ГО «Плато»