Єврокомісія рекомендувала розпочати переговори про вступ України до ЄС, повідомляє президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

За словами Урсули фон дер Ляєн, Україна виконала 90% реформ, яких від неї очікував ЄС, коли надавав статус кандидата, водночас має продовжити реформування згідно з рекомендаціями надалі, пише «Суспільне» з посиланням на заяву фон дер Ляєн під час конференції в Брюсселі.

«Основний прогрес був досягнутий у сфері конституційного правосуддя, реформі відбору Вищої ради правосуддя, антикорупційній програмі, боротьбі з відмиванням грошей, важливих заходах щодо стримування олігархів», – цитує «Суспільне» президентку ЄК. Також відзначили закон про медіа та «прогрес щодо національних меншин».

Межі переговорів будуть ухвалені після того, як Україна завершить поточні реформи, про що звітуватимуть у березні 2024 року, ідеться у звіті ЄК.

Окрім України, Єврокомісія рекомендувала Європейській Раді почати переговори про вступ із Молдовою й Боснією і Герцеговиною, а також надати статус кандидата на членство в ЄС Грузії.

   

17 червня Європейська комісія рекомендувала надати Україні статус кандидата в Євросоюз, а 23 червня цей статус підтвердили 27 країн-членів ЄС на саміті в Брюсселі. Як кандидат на членство в ЄС Україна мала реалізувати сім блоків реформ, що стосуються процедури добору суддів Конституційного суду, боротьби з корупцією й відмиванням грошей, правоохоронного сектору, ЗМІ, національних меншин, а також «антиолігархічного» закону.

Лише після запровадження «європейських стандартів» можна буде досягти політичного рішення про підписання угоди про членство в ЄС, але після цього треба буде ратифікувати цю угоду в Україні й у всіх країнах-членах ЄС. Імовірно, Україні буде потрібно для цього ще й змінити Конституцію, пояснював головний редактор «Європейської правди» Сергій Сидоренко. 

Тобто швидкість вступу України до ЄС залежатиме від швидкості запровадження реформ. Але навіть у країнах, які потребували мінімуму реформ, щоб стати членами ЄС, цей процес був доволі тривалий.

Наприклад, Фінляндія подала заявку на членство в Європейському Союзі в 1993 році, а в 1995 році стала членом ЄС. У Польщі цей процес зайняв 10 років, а Туреччина, яка отримала статус кандидата, не може стати повноправним членом ЄС уже понад 20 років.