Україні навряд чи запропонують прискорене членство у ЄС, хоча лідери Єсросоюзу пообіцяють Україні підтримку на саміті у Парижі 10-11 березня, пише Euroactiv, посилаючись на проєкт декларації саміту.

«Навряд чи лідери запропонують Україні статус кандидата, більш імовірно, що буде більше співробітництва в рамках угоди про асоціацію… Запропонувати більше було б неможливо, тому що це країна, яка зараз охоплена війною, частково під російською окупацією, а можливо, в якийсь момент навіть повністю під окупацією», сказав один із чиновників.

Також у ЄС вважають, що прискорене членство для України може створити проблеми із Грузією та Молдовою, які подали заявки услід. Водночас один із дипломатів коментує це так:

«Давайте не будемо занадто догматичними, Туреччина має статус кандидата понад два десятиліття, і вона не наближається до членства, тож про що ми тут говоримо. Всі добре знають, що процес отримання повноправного членства може тривати вічно, тому це ні в якому разі не зашкодить нам».


Німеччина та Нідерланди були проти, щоб цього тижня надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС, водночас 9 країн уже звернулося до ЄС із проханням надати Україні статус кандидата на вступ.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі