На вулиці Володимирській, 93–95, відновили будівельні роботи впритул до історичної будівлі, відомої як «Будинок з комахами», повідомили в памʼяткоохоронному хабі «Цегла».

На локації працює екскаватор, копають безпосередньо поруч із памʼяткою архітектури 1893 року, пишуть активісти.

Фото: «Цегла»

На будинку, який у червні 2023 року був визнаний памʼяткою архітектури й отримав охоронний статус, забудовник раніше розмістив банер про будівництво офісного центру. Згідно з ним, будівельні роботи планували почати в другому кварталі 2023 року. 

ФОТО: «Цегла»

На місці історичної будівлі хочуть звести девʼятиповерховий офісний центр із паркінгом.

   

У середині квітня стало відомо, що на вулиці Володимирській зносять будинок Марії Станіславської, також відомий як «Будинок з комахами», що має 130-річну історію.

Девелопер, компанія «Комерційний інформаційно-рекламний центр «Сенс», ще у 2020 році почав зводити багатоповерхівку впритул до будинку, через що він опинився в аварійному стані. Тоді забудовник пообіцяв викупити квартири в старій будівлі, щоб знести її й розширити площу будівництва, на що мешканці погодилися.

Водночас забудовник не погоджував проєктної документації, а будівельні роботи вели без дозволу. Після того, як департамент КМДА демонтував паркан біля будівлі, забудовник ще протягом певного часу продовжував роботи. Нацполіція відкрила кримінальне провадження щодо руйнування будинку.

Активісти провели біля будівлі толоку й облаштували громадський простір із лавками й кавою, але вже в середині червня забудовник знову відновив будівельні роботи на локації. Наприкінці червня рішенням Мінкульту «Будинок з комахами» внесли до реєстру нерухомих пам’яток України. Попри це, невдовзі на будівлі розмістили банер про будівництво офісного центру.

Фото: Дмитро Перов

У липні депутатка Ксенія Семенова відкрила в «Будинку з комахами» приймальню з питань охорони культурної спадщини. Двері до приймальні виламали в серпні. Крім того, у будівлі обрізали електрику, а також напали на одну з активісток, яка захищає памʼятку від забудовника, розповідала Семенова.