У Києві розпочали реновацію памʼятки архітектури «Будинок з комахами», повідомляє активіст і співзасновник простору «Цегла» Дмитро Перов.

Тепер будівля 1893 року на Володимирській, яку хотів знести забудовник, працюватиме громадський простір з лавками й кавою.

Наразі активісти навели лад у двох кімнатах із 14. Для благоустрою памʼятки планують проводити регулярні толоки. Підтримати створення громадського простору можна за посиланням.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У середині квітня стало відомо, що на вулиці Володимирській зносять будинок Марії Станіславської, також відомий як «Будинок з комахами», який має 130-річну історію. У 2021-му департамент охорони культурної спадщини КМДА вніс будинок до переліку пам’яток місцевого значення. Рік потому Окружний адміністративний суд міста Києва позбавив будівлю цього статусу, але рішення так і не набрало законної сили. Зараз департамент охорони культурної спадщини КМДА знову подав документи до Мінкульту, щоби присвоїти будинку Марії Станіславської статусу пам’ятки архітектури місцевого значення.


На паспорті обʼєкта було вказано, що забудовник планує «провести капітальний ремонт» будівлі. Але забудовник не погоджував проєктної документації, а будівельні роботи ведуть без дозволу. Після того, як департамент КМДА демонтував паркан біля будівлі, забудовник ще протягом певного часу продовжував роботи. Демонтаж будівлі відбувався за невтручання Нацполіції, кажуть активісти.


Девелопер, компанія «Комерційний інформаційно-рекламний центр «Сенс», ще у 2020 році почала зводити багатоповерхівку впритул до будинку, через що він опинився в аварійному стані. Тоді забудовник пообіцяв викупити квартири в старій будівлі, щоб знести її й розширити площу будівництва, на що мешканці погодилися. Замовником капітального ремонту виступає ОСББ «Володимирська, 93», яке зареєстрували після того, як мешканців виселили з аварійного будинку, викупивши їхні квартири.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Дмитро Перов