У «Довженко-Центрі» закликають Кабмін не схвалювати Стратегію розвитку кіно до 2027 року, яка фактично передбачає ліквідацію центру, заявили в центрі.

«Запропонований документ навіть формально не є «стратегією», радше «переліком справ», без обґрунтувань і конкретики. Утім, у цьому переліку справ Держкіно до 2027-го міститься цілком прагматичний розділ, що містить загрозу знищення Національного центру Олександра Довженка», – ідеться в заяві.

Зокрема «реорганізацію», заборонену судом, замінили на «оптимізацію», яка передбачає перерозподіл функцій центру між групою неспроможних установ, кажуть у «Довженко-Центрі».

Держкіно планує окремо створити Державний фонд фільмів і державну анімаційну студію й розвивати «Науковий центр кінематографії України», який зараз не діє.

У «Довженко-Центрі» додали, що повернутися до розробленняя стратегії можна тільки після перезавантаження керівництва Держкіно.

     

«Довженко-Центр» – найбільший кіноархів України. У структурі центру також діють фільмофонд, Музей кіно, видавництво, книгарня, простір «Сцена 6», кінолекторій і єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом.

У 2022 році «Довженко-Центр» перейшов в підпорядкування Держкіно (попри те, що в центрі просили цього не робити). До цього, від моменту створення в 1994-му, центр підпорядковувався Міністерству культури.

Улітку 2022 року Держкіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому «Довженко-Центрі» коментували, що це де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву. «Довженко-Центр» подав на Держкіно до суду з вимогою скасувати «реорганізацію».

У липні 2023-го в Держкіно заявили, що наказ втратив чинність, щоб закрити судову справу. У відповідь у «Довженко-Центрі» зазначили, що, «найімовірніше, на столі лежить уже новий наказ» про реорганізацію.