Верховний Суд остаточно скасував дозвіл на забудову однієї з ділянок на Микільській Слобідці, повідомив активіст Олег Симороз.

Ідеться про ділянку на березі Дніпра, на вулиці Микільсько-Слобідській, 7–9, за збереження якої від забудови місцева громада боролася девʼять років. Зокрема, у 2021-му тут відбувалося одне з найскладніших протистоянь із забудовником, коли в результаті зіткнень з тітушками були госпіталізовані кілька активістів.

«Дозвіл на виконання будівельних робіт скасовано! Рішення остаточне й оскарженню не підлягає», – написав Симороз.

На вулиці Микільсько-Слобідська, 7–9 девелопер мав у розпорядженні три земельні ділянки в прибережній захисній смузі Дніпра: одну з них – у власності, а дві інші – в оренді. На них він збирався звести три 25-поверхівки ЖК Sundance.

 

Зображення: Олег Симороз

 

Дві ділянки, що були в оренді, Верховний Суд остаточно повернув місту наприкінці серпня 2023-го. Третя ділянка досі перебувала в приватній власності забудовника.

Посередині ділянка на Микільсько-Слобідській, 7–9, яка досі була в приватній власності

Потенційне незаконне будівництво також потрапляло в межі пам’ятки «Історичний ландшафт Київських гір і долини річки Дніпро», де заборонені містобудівні, архітектурні чи ландшафтні перетворення, пояснював Симороз. У суді забудовник намагався оскаржити включення ділянки на Микільсько-Слобідській, 7–9, у межі пам’ятки.

   

Мешканці Микільської Слобідки борються проти забудови берегової зони майже 20 років. Більшість берега вдалося захистити від забудови. Крім того, мешканці самостійно зібрали кошти й замовили архітекторам проєкт парку, який хочуть створити вздовж Микільської Слобідки.

Водночас деякі ділянки, де хочуть облаштувати парк, досі перебувають у приватній власності, на них претендують девелопери, «Велике будівництво й комунальне підприємство «Плесо». Наприкінці вересня 2023-го «Ощадбанк» виставив земельні ділянки між вулицею Микільсько-Слобідською й Броварським проспектом на продаж під забудову.

Редакція The Village Україна розповідала, що відбувається на Микільській Слобідці, який парк там хоче створити місцева громада й чому ця ініціатива важлива для всього Києва.