Міністерство оборони й Міністерство юстиції України підтримали законопроєкт про реєстровані цивільні партнерства, повідомляє народна депутатка Інна Совсун.

Раніше в Міноборони офіційно заявляли, що не підтримують законопроєкт про реєстровані партнерства для тих пар, які не можуть або не бажають укладати шлюб.

 

 

Нардепка Інна Совсун з офіційними відповідями від Міноборони й Мінʼюсту

За словами нардепки, Мінʼюст також підтримує законопроєкт і готує правки до другого читання. Хоч спочатку Верховна Рада має підтримати законопроєкт у першому читанні.

Ухвалення законопроєкту дозволить Україні виконати зобовʼязання щодо статті №8 ЄКПЛ (Конвенції про права людини), через що зникнуть підстави подавати позови до Європейського суду з прав людини проти України через дискримінацію, кажуть у Мінʼюсті.

«Міністерство юстиції оцінює законопроєкт як перший прогресивний крок до конструктивного діалогу з суспільством. Мета – створити правовий механізм захисту прав людини і її основоположних свобод», – пише Совсун.

   

Законопроєкт про цивільні партнерства зареєстрували у Верховній Раді в березні 2023 року. Реєстроване партнерство є альтернативою для тих пар, які не можуть або не бажають укладати шлюб. На початку квітня законопроєкт підтримав перший комітет Верховної Ради.

Натомість Міноборони не підтримали законопроєкт, аргументуючи тим, що в ЗСУ немає «тисяч» ЛГБТ+ військових, а також зазначили, що цей законопроєкт прирівнює зареєстроване цивільне партнерство до шлюбу й суперечить статті 51 Конституції про те, що шлюб ґрунтується на вільній згоді чоловіка й жінки.

Що таке цивільне партнерство й коли на нього можна чекати в Україні, ми детально пояснювали за посиланням. Також читайте три історії українських військових ЛГБТК+, які служать у ЗСУ.