На території школи в Гостомелі збудували укриття у вигляді будиночку гобітів.

Укриття розраховано на 55 осіб, але за потреби можуть розміститися понад 70 дітей і дорослих. Укриття має два виходи та санвузол.

В укритті заборонено встановлювати декоративні конструкції. Тому від ідеї казкового комину та балок на стелі відмовилися, проте стіни прикрасили розписами, каже команда.

Школа – єдина початкова в селищі, вона була зруйнована російськими обстрілами. Торік діти їздили навчатися в інші населені пункти.

До відбудови школи долучилися благодійний фонд «Ґуртум» та спільнота українців в Японії «Краяни». Завдяки зборам у Японії вдалося повністю профінансувати будівництво бомбосховища. Японці перерахували мільйон гривень на будівництво.

   

У серпні на проєктування будівництва й капітальні ремонти укриттів додатково виділили майже 133 мільйони гривень.

У Києві лише 15% укриттів придатні для використання без суттєвих зауважень, каже міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін. Водночас у КМДА заявляють, що «деякі урядовці маніпулюють фактами» про те, що нібито лише 15% укриттів є придатними для експлуатації. За даними міської влади, 65% укриттів Києва є придатними, ще 21% може бути таким, однак за умови додаткового облаштування.