Випадок захворювання на кір «днями» зареєстрували в київській гімназії, повідомляє МОЗ.

Захворіла нещеплена 13-річна дитина, яка зараз перебуває під  наглядом спеціалістів, відзначають у міністерстві.

Інші 34 учні, які контактували з хворим, здорові та не мають симптомів захворювання. Увесь клас перевели на дистанційне навчання до кінця вересня.

Цьогоріч в Україні вже зафіксували 43 випадки захворювання на кір – це вчетверо більше, ніж за весь 2022 рік.

Хворих реєстрували в Тернопільській, Хмельницькій, Львівській, Вінницькій, Волинській, Харківській, Рівненській, Закарпатській і Чернігівській областях. У Києві та області захворіли восьмеро людей.

Україна перебуває під ризиком спалаху кору через низький рівень охоплення щепленнями, кажуть у МОЗ. Востаннє спалах кору був зафіксований у 2017–2019 роках, під час нього померла 41 людина, зокрема 25 дітей. Спалахи циклічні і повторюються приблизно раз на п’ять років, додають у МОЗ.

Чим небезпечний кір

Ускладнення кору – одна з поширених причин дитячої смертності в світі, пояснюють у МОЗ. Кір небезпечний для всіх невакцинованих, проте нещеплені діти є найбільш вразливими до нього. Через них вірус може швидко поширюватися і серед дорослих.

Хвороба може тривати чотири тижні та довше і мати тяжкий перебіг. Серед ускладнень – запалення легенів (пневмонія), вушна інфекція (отит), запалення мозку (енцефаліт), а також інвалідність і смерть.

Специфічного лікування кору немає, єдиним можливим способом захиститися від хвороби є вакцинація.

Де зробити вакцину

Для захисту від кору потрібні дві дози щеплення. В Україні їх роблять дітям у рік та у віці шести років. Вакцину держава надає безоплатно. Якщо дитина не отримала першу чи другу дози вакцини за графіком, треба якнайшвидше їх зробити, підкреслюють у МОЗ.

Отримати щеплення можна у сімейного лікаря або педіатра, у пунктах щеплень, а також у дитячих точках ЮНІСЕФ «Спільно». Також в Україні діють 312 мобільних бригад, які виїжджають для проведення щеплень до віддалених районів.

Щоб дізнатися адресу найближчого пункту щеплення або контакти регіонального координатора для виклику мобільної бригади, потрібно зателефонувати у контакт-центр МОЗ за номером 0800602019.

   

Кампанія з вакцинації дітей проти кору стартувала в Україні напередодні навчального року. Вакцину проти кору, паротиту й краснухи вже доставили до кожного регіону країни. Це 657 тисяч доз комбінованих препаратів, які передав ЮНІСЕФ. 

Редакція The Village Україна розповідала про те, чим небезпечний кір і чому важливо вакцинуватися від цієї хвороби.

Ми також публікували протипоказання до щеплень проти кору. 

Обкладинка: СDC