Попит на генератори й зарядні станції знову зростає, бо цьогоріч українці почали завчасно готуватися до холодного сезону, свідчить статистика мережі «Епіцентр».

Якщо у 2022-му пік продажів енерготоварів припав на другу половину осені, коли почалися відключення світла, то цьогоріч продажі почали зростати вже в серпні.

Продажі генераторів у мережі «Епіцентр» за серпень зросли на 80%, як порівняти з аналогічним періодом 2022-го. Найчастіше купують побутові бензинові генератори, на які припадає понад 70% продажів.

Найпопулярнішими за потужністю є прилади на 2,5–3 кВт, які дають змогу забезпечити освітлення будинку й роботу деяких електричних приладів. Водночас у 2023 році всемеро зросли продажі більш потужних генераторів на 4–5,5 кВт, кажуть у мережі.

Продажі портативних зарядних станцій у серпні 2023-го перевищували минулорічні в понад 25 разів, за даними «Епіцентру».

Попри сплеск попиту на енергогенерувальні прилади, суттєвого дефіциту такої техніки в мережі не прогнозують, оскільки в українських продавців залишаються товарні запаси з минулого року. Ціни також будуть «суттєво нижчими» за попередній осінньо-зимовий період, відзначають в «Епіцентрі».

«Навесні цього року, коли в Україну почали надходити прямі поставки з Китаю й ринок наситився товаром, ціни також суттєво впали й залишаються стабільними навіть зараз, коли ми знову фіксуємо зростання продажів. Враховуючи насиченість ринку товаром вважаємо, що зараз передумови для суттєвого зростання цін на енергогенерувальні товари в Україні відсутні. Проте в умовах повномасштабної війни ситуація в країні може швидко змінюватися», – коментують у компанії.

   

Редакція The Village Україна напередодні холодного сезону розбиралася, які прилади допоможуть пережити зиму в разі повторення відключень. Разом з українськими магазинами електроніки ми пояснювали, як обрати зарядну станцію й павербенк, як влаштувати автономне освітлення і які зараз ціни на прилади.