У прогнозах щодо відключень упродовж наступного опалювального сезону багато «якщо». Чи будуть «блекаути» залежить від інтенсивності російських обстрілів, температурного режиму взимку, а також від успішності ремонтних кампаній на електромережах. Якщо не буде обстрілів, зима буде теплою, а ремонти вдасться завершити вчасно, відключень, найімовірніше, не буде, каже колишній радник у Міненергетики й інженер Олександр Трохимець. Якщо ж ні, доведеться знову покладатися на павербенки та зарядні станції.

Разом з українськими магазинами електроніки розбираємося, які прилади допоможуть пережити зиму в разі повторення відключень. Пояснюємо, як обрати зарядну станцію й павербенк, як влаштувати автономне освітлення та які зараз ціни на прилади.

Раніше разом з експертами Yasno ми розбиралися, як працюють електроприлади та як їх економно використовувати в часи «віялових» відключень і не тільки.

Павербенки: які підійдуть для швидкого заряджання айфона та для ноутбука

   

Головні характеристики павербенка – це місткість і потужність. Якщо спрощувати, місткість визначає тривалість живлення, вона може складати від п’яти й до кількох десятків або сотні тисяч міліампер на годину (mAh). Потужність приладу визначає, які саме пристрої павербенк може живити, а також швидкість заряджання. Наприклад, для заряджання смартфона достатньо потужності 18 Вт, а для ноутбука цей показник повинен бути понад 45 Вт. 

Foxtrot

Місткість павербенка у 20–30 mAh це, напевно, мінімум для однієї людини. Такої місткості вистачить, умовно, щоб два-чотири рази зарядити телефон (залежить від моделі й акумулятора). Якщо ж павербенк потрібен для заряджання простіших домашніх гаджетів, як-от зубна щітка чи відеоняня або ж для безперебійної роботи роутера, достатньо буде місткості від 5000 mAh. 

Оптимальна потужність, на наш погляд, має бути від 18 Вт. Від цього параметру залежить швидкість заряджання вашого гаджета. Так само цей показник впливає на те, чи зможете ви павербенком зарядити лише один смартфон, чи ще й ноутбук або декілька пристроїв за найменший проміжок часу. 

Наприклад, для швидкої зарядки нових моделей iPhone знадобиться павербенк щонайменше на 18 Вт, для супершвидкої зарядки топових моделей Samsung і Xiaomi може знадобитися потужність 20–65 Вт. Для зарядки ноутбука через кабель Type-C знадобиться «павер» на 45–100 Вт. 

Якщо ваш смартфон чи планшет не підтримує функцію швидкого заряджання, то пункт щодо потужності можна пропустити. Натомість просто надавати перевагу більш містким павербенкам або пристроям із додатковим функціоналом, як-от вбудований ліхтар, функцією обігріву рук взимку чи навіть можливістю заряджання від сонячних панелей.

Rozetka

Павербенк великої місткості треба довго заряджати, тому дві мобільні батареї по 20 тисяч mAh можуть бути ефективнішими за один на 50 тисяч mAh.

Ще одна важлива характеристика – роз'єми. Від них залежить, які девайси можна під'єднати та наскільки якісним буде використання павербенка. Наприклад, наявність роз'єму Type-C прискорить заряджання як пристроїв, так і самого павербенка, а DC-роз'єм дасть змогу під'єднати домашній роутер. 

  

Ціни 

Rozetka

Середня вартість стандартної моделі – від 800 до 1000 гривень, прогресивніші моделі коштують в діапазоні від 1500 до 2100 гривень. 

Павербенки з можливістю заряджати ноутбук стартують від 2000 гривень, проте найбільш вдалі моделі наразі коштують 3000–4000 гривень. 

   

Приклади девайсів

Foxtrot

Наші продажі універсальних павербенків зараз сфокусовані на світових брендах Baseus, Aseus і Hoco та українських Gelius і Colorway. Вважаємо, що зараз найважливіше підтримувати українського виробника або постачальника, який сплачує зарплати та податки саме з продажів на ринку України. 

 

Павербенк Gelius Pro RDM на 20 тисяч mAh

Ціна: 999 грн

Лінк

Rozetka

Серед найкращих варіантів можна виділити модель від Xiaomi на 20 000 mAh і 22,5 Вт, яка підтримує швидке заряджання, або більш технологічний павербенквід Samsung. Обидва варіанти підтримують потужне двостороннє заряджання, що дасть змогу швидко заряджати як портативну електроніку, так і сам пристрій.

 

Samsung EB на 20 тисяч mAh

Ціна: 1999 грн

Лінк

Xiaomi Mi Power Bank на 20 тисяч mAh

Ціна: 899 грн

Лінк

Зарядні станції: як розрахувати потужність, необхідну для домашніх приладів

   

Зарядні станції (або мобільні батареї) – це потужні павербенки, від яких можуть живитися побутові прилади. Заряджаються такі станції від загальної мережі. Залежно від моделі, на це їм потрібно від 1,5 до 4 годин. Зарядна станція не зробить квартиру повністю автономною, але дасть змогу підтримати роботу гаджетів, Wi-Fi-роутера та з огляду на потужності та місткості батареї ще кількох побутових приладів.

Rozetka

В умовах браку електропостачання понад чотири години та за потреби підтримувати роботу понад чотирьох пристроїв є сенс розглянути купівлю зарядної станції.

На ринку є як невеликі мобільні станції, так і великі системи, що здатні забезпечити електрикою всю квартиру. Окрім відомих Ecoflow і Bluetti, якісний продукт пропонують VigorPool, Anker, Jackery, Zendure і Flashfish.

Місткість невеликих станцій починається від 100 Вт, топові моделі сягають 2000 Вт і більше. Щоб забезпечити енергією побутові пристрої у квартирі, знадобиться пристрій від 2200 Вт.

Щоб вибрати станцію, варто спершу скласти перелік: які пристрої треба забезпечити струмом і на який час. Відповідно до цього обрати станцію за потужністю та місткістю.

Спочатку потрібно підсумувати споживання всіх приладів, які треба під’єднати до станції. Споживання – це потужність пристрою, що зазначена в технічній документації (цю інформацію також можна знайти в інтернеті за моделлю вашого приладу). Якщо дуже спрощено, цей показник у ватах демонструє, скільки електрики знадобиться пристроям для роботи впродовж години. Зазвичай потужність приладів вказують із номінальним значенням, а не піковим, тому потужність станції повинна бути ще вищою. Крім того, побутові прилади в момент запуску можуть споживати вдвічі більше. 

Наприклад, вам потрібно забезпечити живленням газовий котел, холодильник, роутер, ноутбук і смартфон протягом чотирьох годин. Загальне навантаження набору становить 260 Вт (80+90+10+65+15) на годину, а на чотири години споживання – 1040 Вт. Отже, потрібна станція місткістю від 1200 Вт·год і потужністю від 512 Вт. Деякі виробники пропонують збільшувати місткість станції додатковою батареєю.

Якщо місткість станції вказана в міліамперах на годину (mAh), підрахунок трохи ускладнюється. Тоді, щоб зрозуміти, яка місткість станції у Вт·год, вам потрібно показник у mAh помножити на вказану на приладі напругу (показник у вольтах, зазвичай 3,7 V) і поділити на тисячу.

Оптимальний функціонал для зарядної станції включатиме розетку на 220 V, порти USB-A та USB-C (Type-C), наявність DC-роз’єму, можливість приєднати сонячну панель або зарядити станцію через автомобільний прикурювач. Серед додаткових опцій і характеристик можна вибрати ліхтар, бездротову зарядку, літій-залізо-фосфатну батарею, яка збільшує кількість циклів заряджання до 4000 та менше перегрівається, потужний інвертор.

Під’єднати до зарядної станції можна майже будь-який пристрій, який має штекер для розетки 220 V: електроніку, побутову техніку, електроінструменти. Що потужніший прилад, то швидше він споживає місткість станції. Також, якщо підключаєте ноутбук, варто пам’ятати, що рівень його споживання змінюється залежно від того, як ви його використовуєте. Наприклад, якщо ви просто шукатимете щось в інтернеті, споживання буде низьким, однак якщо гратимете або поставите відео на рендер, воно може значно зрости, і тоді місткості станції вистачить на менше часу.

   

Ціни

Foxtrot

Минулого сезону, у грудні 2022-го, середня станція потужністю 600 Вт і місткістю 1,2 кВт коштувала 25–28 тисяч гривень, але вже в червні (до відновлення ПДВ, за мінімального попиту й величезних залишків у продавців) такі станції можна було придбати за 12–14 тисяч гривень. Сьогодні за таку станцію покупець уже заплатить 18–20 тисяч гривень. На осінь постачальники вже анонсували підвищення на майже 10%.

Наразі в наших магазинах і на ринку України загалом ще достатньо павербенків і зарядних станцій. Наші постачальники поки що також наповнені товаром, проте від них уже є сигнал, що деякі моделі розходяться з високою швидкістю, тому на них уже розміщують нові замовлення в Китаї та Європі, які є основними виробниками зарядних пристроїв для нашого ринку. Тож краще купувати девайси вже зараз, якщо плануєте купівлю, бо за місяць-два вони однозначно будуть ще вищими.

   

Приклади

Foxtrot

У нашому асортименті доступні найпопулярніші моделі брендів, як-от Ecoflow, Bluetti, Gelius, Xo, Anker, Choetech. Ці станції вже довели, що можуть стати надійним помічником у будь-якій непередбачуваній ситуації з енергетикою.

 

Anker 535 Powerhouse на 512 Вт

Ціна: 21 999 грн

Лінк

Rozetka

Гарним і надійним вибором невеликої станції, що забезпечить день роботи ноутбука, смартфона, роутера, буде Ecoflow River 2 Max. Якщо необхідно забезпечити роботу побутової техніки, то VigorPool Captain на 1200 Вт, 1280 Вт·год з великою місткістю (400 000 mAh) і потужним інвертором.

 

Ecoflow River 2 Max на 500 Вт

Ціна: 24 999 грн

Лінк

 

VigorPool Captain на 1200 Вт

Ціна: 46 999 грн

Лінк

Стабілізатори: як уберегти техніку від різких перепадів напруги

   

Реле напруги та стабілізатори напруги – це девайси для захисту електроприладів різної потужності від різких стрибків напруги. Наприклад, на реле можна в ручному режимі виставити припустимі межі напруги, і, якщо буде перевантаження мережі або, навпаки, не вистачатиме напруги, воно відімкне живлення та захистить техніку від згорання.

Foxtrot

Дешевший варіант захисту – це реле напруги, яке в разі стрибка чи зниження напруги нижче заданого рівня відмикає живлення електроприладу на вказаний вами час, а коли напруга «вирівнюється», знов його вмикає. Найпростіші рішення для окремих приладів, які не потребують втручання електрика, а просто встромляються в розетку як подовжувач, можна знайти на наших полицях, вони коштують від 400 гривень залежно від типу керування (механічне або електронне), точності чипа, навантаження тощо. 

Стабілізатори працюють із менш потужною технікою, однак вони, окрім того, що захищають від перепадів напруги, додатково вирівнюють напругу до нормальних значень і дають змогу стабільно й без ризику ушкоджень користуватися технікою навіть за умови нестабільності в мережі. Ціна таких пристроїв стартує від 1500 гривень.

Девайси, що забезпечують автономну роботу від акумуляторів із захистом від стрибків напруги, відомі як джерела безперебійного живлення. Переважно їх використовують для захисту ПК і чуттєвої електротехніки від перепадів напруги. Ці прилади мають вбудований акумулятор, який дає змогу під час вимкнення напруги коректно завершити роботу приладу, наприклад ПК, і зберегти всю необхідну інформацію.

Rozetka

Є також джерела безперебійного живлення для маршрутизаторів, що допоможуть забезпечити стабільну роботу роутера в разі аварійних відключень, короткого замикання, надмірного навантаження й високовольтних імпульсів.

   

Приклади

Foxtrot

 

Реле напруги Digitop Vp-10AS

Ціна: 699 грн

Лінк

ДБЖ Trust Maxxon потужністю 800 В·А із шістьома розетками

Ціна: 2999 грн

Лінк

Rozetka

 

Yepo Mini Smart Portable UPS для маршрутизаторів

Ціна: 2099 грн

Лінк

Автономне освітлення: LED-лампи та «комплекти блогера»

   

Foxtrot

Додаткове автономне освітлення можна забезпечити за допомогою настільних LED-ламп з акумулятором і ламп, які через USB можна підключати до павербенків чи зарядних станцій.

Є варіанти LED-ламп із вбудованим акумулятором, які можуть дати світло при зникненні напруги на термін від чотирьох до восьми годин залежно від рівня потужності освітлення та місткості акумулятора.

Настільна лампа Emos з акумулятором

Ціна: 1199 грн

Лінк

Настільна лампа MediaRange

Ціна: 999 грн

Лінк

Rozetka

Торішні продажі показали, що багато людей також купували комплект блогера для облаштування студійного світла як спосіб автономного освітлення. Такі лампи також можуть працювати від павербенка.

Комплект для студійного освітлення RZTK Light Pro Black

Ціна: 799 грн

Лінк