Французький режисер Мішель Азанавічус відвідав зруйнований росіянами будинок в Ірпені, який відновили завдяки його збору на фандрейзинговій платформі United24.

Це житловий комплекс на вулиці Давидчука, 42, гроші на відновлення якого Азанавічус зібрав улітку 2023 року. Французький режисер також зустрівся з мешканцями будинку.

«Маю велику надію, що сюди знову повернеться життя і звʼязок між людьми. Сьогодні це місце має вигляд жертви війни. Це не те, чим має бути дім. Він має бути наповнений людьми, душею, сміхом. Зараз я побачив, що все це повернеться дуже скоро. Я дуже радий за Альону й Лілі [мешканок будинку]», – каже Мішель Азанавічус.

Після поїздки в Ірпінь Азанавічус зустрівся з українськими військовими, а також із режисерами Антоніо Лукічем, Дмитром Сухолитким-Собчуком, Олександрою Рубан і культурною менеджеркою Богданою Неборак. Мішель Азанавічус також відвідав галерею Марії Примаченко.

У межах програми United24 «Відбудова України» загалом планують відновити 18 багатоквартирних будинків, які пошкодили росіяни. Будинки реконструюють у чотирьох громадах: Гостомельській, Дмитрівській, Бородянській та Ірпінській.

 

Мішель Азанавічус – це французький режисер і сценарист. Його стрічка «Артист» у 2011-му отримала премію «Оскар» як найкращий фільм, також нагородою відзначили його режисерську роботу.

   

У січні оскароносний режисер пожертвував 125 тисяч євро на відбудову лікарні в Ізюмі, гроші зібрали на зірковому аукціоні, який організував Мішель. Читайте бліцінтервʼю Азанавічуса для The Village Україна про амбасадорство в United24, благодійний аукціон із Томом Генксом і кіно про кіно.

обкладинка й фото: Андрій Ющак