Студентам можуть запропонувати безоплатне навчання в обмін на згоду служити, відповідний законопроєкт зареєстрували на сайті Верховної Ради.

Ініціатор законопроєкту Георгій Мазурашу пропонує внести зміни до статті 23 закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Згідно із законопроєктом, студенти, які здобувають професійно-технічну, фахову передвищу, вищу освіту, асистенти, аспіранти й докторанти, які навчаются за денною чи дуальною формами освіти, можуть за власним бажанням дати згоду на призов під час мобілізації. У такому разі держава має забезпечити їх безоплатною освітою.

За словами депутата, запропоновані зміни можуть стимулювати студентів, які навчаються платно, давати добровільну згоду на призов.

   

У Верховній Раді також пропонують обмежити відстрочку від мобілізації чоловікам, які хочуть здобувати другу вищу освіту після 30 років. Протягом 2022 року кількість здобувачів другої й третьої вищої освіти серед чоловіків від 25 років зросла втричі, тому це «точно зловживання», вважає представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський.

Ініціативу вже підтримав міністр освіти Оксен Лісовий. Він додав, що відстрочка зберігатиметься для студентів, які ще не досягли 30 років і здобувають послідовну освіту (тобто не нижчу й не рівнозначну тому рівню освіти, який вони вже мають).