У Верховній Раді пропонують обмежити відстрочку від мобілізації чоловікам, які хочуть здобувати другу вищу освіту після 30 років. Відповідний законопроєкт зареєстрували й спрямували на розгляд комітету.

Зараз відстрочку від мобілізації мають ті чоловіки, які здобувають професійну, професійно-технічну, фахову передвищу, вищу освіту, а також навчаються на аспірантурі й докторантурі. Водночас чоловіки ухиляються від призову, вступаючи до закладу освіти, де можна отримати нижчий або рівнозначний кваліфікаційний рівень, як порівняти з тим, який вони вже мають, ідеться у пояснювальній записці.

Депутати підрахували, що за частину 2023 року кількість тих чоловіків, які вступили на кваліфікованих робітників, зросла майже на половину (49%). Охочих здобути вищу освіту молодшого бакалавра побільшало на 13%, а бакалавра – на 16%.

Ініціатори законопроєкту – Федір Веніславський і Мар’яна Безугла. Вони також пропонують повернути відстрочку від призову для тих, хто викладає в закладах фахової передвищої освіти (щоб зрівняти їх у правах із викладачами профтехучилищ, які мають цю відстрочку).

   

Раніше член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони й розвитки та представник президента у Верховній Раді Веніславський також заявляв, що протягом 2022 року кількість здобувачів другої й третьої вищої освіти серед чоловіків від 25 років зросла втричі, тому це «точно зловживання».