Близько 70 000 відвідувачів фестивалю Burning Man заблоковані в пустелі Блек-Рок американського штату Невада через зливи й підтоплення, повідомляє The Guardian.

Дощі затопили кемпінги учасників фестивалю, заблокували рух автівок на території Блек-Рок-Сіті та на під’їзді до неї (крім екстреної допомоги). Відвідувачів закликали залишатися в таборах, економити запаси їжі, питної води та пального. Організатори опублікували «посібник із виживання».

Офіс шерифа округу Першинг почав розслідування щодо загибелі людини на фестивалі під час дощу, але подробиці не повідомляють.

За 24 години в пустелі випали опади, які відповідають двом чи трьом місяцям. Дощ у сухій пустелі збив товстий шар бруду, схожого на глину, де важко навіть йти пішки, пише CNN. Відвідувачі фестивалю повідомили виданню, що ходять босоніж або з пакетами на ногах, а також роблять скульптури з глини.

Крім того, на території Брек-Рок-Сіті спостерігають перебої зі зв’язком. Також  призупинили очищення тисяч портативних туалетів. Через дощі скасували й «численні» спалювання творів мистецтва, підпалення центральних елементів фестивалю також перебуває під сумнівом.

Очікують, що протягом наступних кількох днів дощ може посилюватися. Поки що не повідомляють орієнтовний час, коли учасники зможуть виїхати з пустелі. Офіційно фестиваль має завершитися в понеділок, 4 вересня.

   

Burning Man – це щорічний восьмиденний фестиваль, який з 1986 року проходить у пустелі Блек-Рок у штаті Невада (США). Там встановлюють різні артобʼєкти, а наприкінці спалюють деревʼяну людську фігуру. Україна вперше представила свою інсталяцію у 2015 році.

Цьогоріч Україна представляє військовий меморіал The Hedgehog Temple із протитанкових їжаків, а також «Фенікс», який нагадує форму тризуба. Ініціатором участі України на фестивалі Burning Man цього року став заступник Міністра оборони України та засновник БФ «Повернись живим» Віталій Дейнега. Митцем, який запропонував і втілив ідею – художник Олексій Сай. Редакція The Village Україна розпитала Дейнегу й Сая про підготовку, ідею та культурну цінність події для України.

Обкладинка й фото: Andrew Hyde