Міністр оборони Олексій Резніков у відповідь на розслідування «Української правди» про закупівлю легких курток замість зимових запропонував парі журналісту Михайлові Ткачу й нардепці Анастасії Радіній, пише «Бабель».

Резніков пообіцяв піти у відставку, якщо виявиться, що Міністерство оборони поставило 180 тисяч літніх курток замість зимових. Якщо ж ні, то Резніков пропонує Радіній скласти депутатський мандат, а Ткачу – піти з «УП» і не займатися журналістикою протягом трьох років.

Бути «арбітрами» в цьому парі Резніков запросив Комітет з депутатської етики Верховної Ради й Комісію журналістської етики, а спостерігачами – редакції українських видань.

Нардепка Анастасія Радіна, яка також обіймає посаду голови антикорупційного комітету Верховної Ради, попросила Резнікова до 28 серпня спростувати інформацію про закупівлю курток у фірми-посередника без проведення тендера, а також пояснити, чому Міноборони сплатило втричі дорожче, ніж вказано в документах турецької сторони.

За її словами, якщо міністр оборони спростує цю інформацію, вона піде у відставку, якщо ж ні – то у відставку має піти сам Резніков.

На пропозицію про парі також відреагував автор розслідування Михайло Ткач. Він порадив міністру оборони укладати не парі, а договори про закупівлі за ринковими цінами й не з родичами депутатів.

Фірма Vector Avia з Туреччини ввезла до України 233 тисячі курток на 20 мільйонів доларів і 202 тисячі штанів на 13 мільйонів доларів лише протягом жовтня-грудня 2022 року.

UPD. Куртки з Туреччини для українських військовослужбовців точно були зимовими, а не літніми чи демісезонними, кажуть у антикорупційній раді при Міноборони, цитує «Радіо Свобода» її голову Євгена Грушовця.

За його словами, зимова куртка не може коштувати 20 чи 30 доларів, як стверджують журналісти у розслідуванні. Питання щодо завищених цін – не до Міноборони, а до керівника департаменту закупівель, який підписував цей договір, каже Грушовець. Зараз з’ясовують, чи пов’язана ця компанія з представником від влади чи депутатського корпусу.

Крім того, Грушовець стверджує, що Міноборони не мало інвойсів, які мають журналісти. Ці інвойси має подавати виключно турецька сторона, коли відвантажує товар, і у Міноборони не має бути цих документів, додають у антикорупційній раді. Там також планують зробити виїзд на склади, де зберігаються куртки, й спілкуються з військовими.

   

25 серпня «Українська правда» спільно з «Центро протидії корупції» випустила розслідування, в якому йдеться, що співвласником фірми з Туреччини, яка за завищеними цінами продала Міноборони літні куртки як зимові, був племінник нардепа від «Слуги народу».

Народний депутат і представник оборонного комітету Верховної Ради Геннадій Касай відповів, що нібито не знав, що його племінник був співвласником турецької компанії Vector Avia.