Одним із власників компанії з Туреччини, яка отримала 30 мільйонів доларів від Міноборони на закупівлю зимової форми для ЗСУ, був племінник нардепа від «Слуги народу», ідеться в спільному розслідуванні «Української правди» й «Центру протидії корупції».

Турецька компанія належить українцю Романові Плетньову із Запоріжжя, але одним із власників також був племінник нардепа й представника оборонного комітету Геннадія Касая – Олександр. Племінника депутата від «Слуги народу» вивели з власників компанії після угоди з Міноборони, кажуть журналісти-розслідувачі.

За словами Геннадія Касая, він не знав, що його племінник був співвласником компанії Vector Avia Hava Araclari, а сам він не має стосунку до фірми.

Контракт із турецькою фірмою на постачання зимового одягу для військових Міністерство оборони уклало восени 2022 року, повідомляло «Дзеркало тижня». Видання зʼясувало, що вартість однієї партії з 4900 курток у дорозі з Туреччини в Україну зросла на близько 300 тисяч доларів, а в документах «камуфляжні жакети» змінили на «зимові вітрозахисні».

У судовому реєстрі є дані про кримінальну справу щодо закупівлі одягу, ідеться в розслідуванні. В ухвалі Голосіївського райсуду вказано, що поставлені куртки й штани не відповідають вимогам.

Фірма Vector Avia ввезла до України 233 тисячі курток на 20 мільйонів доларів і 202 тисячі штанів на 13 мільйонів доларів лише протягом жовтня-грудня 2022 року.