Київська обласна військова адміністрація розробила програму сталого забезпечення військових формувань, які захищають Київщину, повідомили в ОВА.

Програма діятиме впродовж 2023–2025 років. Її фінансуватимуть, зокрема, за рахунок ПДФО із заробітних плат військовослужбовців. Київщина першою з українських областей ухвалила подібну програму, кажуть в ОВА.

Наразі ПДФО із зарплат військовослужбовців надходить до бюджетів громад, які є місцем їхньої постійної дислокації, а також до обласного й державного бюджетів. За час повномасштабного вторгнення ці надходження зросли, однак не всюди їх спрямовують на першочергові потреби військових, відзначають в ОВА.

«Нова програма передбачає акумулювання цих коштів. Потреби військових забезпечуватимуться пропорційно й системно. Без розпорошення коштів на ситуативні рішення», – заявив очільник ОВА Руслан Кравченко.

За підрахунками ОВА, кошти, виділені наявними обласними й місцевими програмами, не покривають навіть десятої частини потреб Сил оборони. 

Фінансування нової програми відбуватиметься за рахунок обласного й місцевого бюджетів. Окрім надходжень ПДФО від військових формувань, будуть інші джерела фінансування, не заборонені законом, кажуть в ОВА.

Кошти розподілятимуть на оперативне забезпечення формувань і на створення військового матеріального резерву.

В ОВА кажуть, що централізовано збиратимуть потреби формувань та узгоджуватимуть їх через військове командування.

 

Київрада збільшила фінансування програми «Захисник Києва» на пʼять мільярдів гривень у 2023 році. Із них понад два мільярди гривень передбачені на матеріально-технічне забезпечення Сил оборони й безпеки, один мільярд гривень – на придбання БПЛА, ще 450 мільйонів гривень – на ремонт техніки.