Портал для викривачів корупції планують запустити у вересні, повідомив голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков в ефірі телемарафону, цитує «Укрінформ».

За його словами, ресурс запустять у перших числах місяця. Там можна буде анонімно надсилати повідомлення про корупцію. Їх отримуватимуть керівники чи уповноважені із запобігання корупції, а також НАБУ, ДБР, НАЗК й Нацполіція.

Анонімні викривачі зможуть отримати 10% від предмету корупційного правопорушення, але нагороду вони отримуватимуть лише після рішення суду. Крім того, сума винагороди обмежена законом і не може бути більшою ніж 14 мільйонів гривень.

Новіков додав, що зараз у Вищому антикорупційному суді перебуває справа, за результатами якої очікують виплатити першу в історії України нагороду викривачу.

   

Більшість українців, 84%, вважають, що факти про корупцію потрібно оприлюднювати попри війну. Крім того, українців попросили оцінити розмір хабарів, які доводиться сплачувати, як порівняти з довоєнним часом. Виявилося, що на 20,7% збільшилися хабарі співробітникам військкоматів. Також на 16% зросли хабарі лікарям, на 14% – місцевим чиновникам і на 13% – митникам.