«Укрпошта» запустила передзамовлення на марку, присвячену «Батьківщині-матері», повідомляє гендиректор Ігор Смілянський.

Її назвали «Україна-мати» (так монумент пропонують перейменувати в Національному музеї в Другій світовій війні, де він розташований).

Марку випустять до Дня Незалежності, 24 серпня. Тоді стартує продаж у відділеннях «Укрпошти». Тираж – 600 000 примірників.

Марку створила українська художниця Зінаїда Кубар. За словами Смілянського, марка спочатку мала «більш жорстке зображення», але на честь свята їй «додали чемності».

До випуску також включили конверт, листівки й магніт. Передзамовити можна за посиланням.

   

Радянський герб зняли зі щита монумента «Батьківщина-мати» 1 серпня 2023 року, а 6 серпня замість нього встановили український тризуб.

Роботи із заміни радянського герба на тризуб коштують 28 мільйонів гривень, їх повністю профінансував великий бізнес. Як наслідок – Мінкульт учергове стикнувся з критикою щодо доцільності витрачання коштів, хай навіть не державних, під час повномасштабної війни.

Також триває дискусія про те, що робити з демонтованим радянським гербом. До прикладу, скульптор тризуба на щиті «Батьківщині-матері» Олексій Пергаменщик пропонує розрізати його по швах, знову зварити й розмістити догори дриґом у темному приміщенні під монументом, підсвітивши червоними ліхтарями, зберігши як нагадування про те, що війна більше ніколи не має повторитися.

Редакція The Village Україна запитала в істориків, митців та активістів, що, на їхню думку, слід робити з демонтованим радянським гербом і чи достатньо демонтажу для переосмислення пам’ятки.