Щит на монументі «Батьківщина-мати» уже зашили металом, повідомили в Міністерстві культури.

Наразі тривають роботи зі зварювання пластин щита та тризуба, який встановили на щиті «Батьківщини-матері» 6 серпня.

Роботи йдуть за графіком, проєкт планують завершити до Дня прапора, тобто до 23 серпня, кажуть у Мінкульті.

   

Радянський герб зняли зі щита монумента «Батьківщина-мати» 1 серпня 2023 року, а 6 серпня замість нього встановили український тризуб.

Науковці та громадськість також висловили пропозицію змінити назву монумента. Вчена рада Музею війни вирішила назвати його «Україна-мати».

Роботи із заміни радянського герба на тризуб коштують 28 мільйонів гривень, їх повністю профінансував великий бізнес. Як наслідок – Мінкульт учергове стикнувся з критикою щодо доцільності витрачання коштів, хай навіть не державних, під час повномасштабної війни. 

Також триває дискусія про те, що робити з демонтованим радянським гербом. До прикладу, скульптор тризуба на щиті «Батьківщині-матері» Олексій Пергаменщик пропонує розрізати його по швах, знову зварити й розмістити догори дриґом у темному приміщенні під монументом, підсвітивши червоними ліхтарями, зберігши як нагадування про те, що війна більше ніколи не має повторитися.

  

Редакція The Village Україна запитала в істориків, митців та активістів, що, на їхню думку, слід робити з демонтованим радянським гербом і чи достатньо демонтажу для переосмислення пам’ятки.

Фото й обкладинка: Мінкульт