КМДА видавала дозвіл на знесення 200-річноого будинку на Подолі, прокоментувала депутатка Київради Ксенія Семенова в ефірі каналу «Ми-Україна».

У 2021 році було розпорядження, що Департамент повинен був надати статус цій будівлі після дослідження старовинних будівель Подолу. Після чого Департамент охорони культурної спадщини надав дозвіл на знесення, коментує депутатка. 

ФОТО: Ярослав Друзюк

«Бізнес-партнер в цьому проєкті – нардеп від фракції ЄС Сергій Алексєєнко , який є керівником фан-клубу братів Кличків. І далі ми бачимо заяву мера, що ми «ніяких дозволів не давали і ми цього не дозволяли», – коментує Семенова.

   

Згідно з документами, замість будівлі постане «клубний дім» за замовленням Сергія Боярчукова з юридичної компанії «Алєксєєв, Боярчуков та партнери».

Сергій Боярчуков каже, що це частковий демонтаж, а не повне знесення, бо лишилися «всі фундаменти й навіть одна стіна». Він стверджує, що у конструкціях будівлі наявні пошкодження, через які її не можна експлуатувати (із посиланням на висновок Державного науково-дослідного інституту будівельного виробництва).

На місці старовинної будівлі Боярчуков збирається звести чотириповерхову будівлю з 11 апартаментами, або апарт-готель. За його словами, нова будівля «відповідатиме вигляду сучасного Подолу, навіть кольори підібрали».

Поліція відкрила кримінальну справу щодо знесення будинку на Ярославській. Це справа за статтею 356 Кримінального кодексу України, самоправство. За санкцією статті можна отримати штраф до 50 неоподаткованих мінімумів (750 гривень), виправні роботи на строк до двох років чи арешт на строк до трьох місяців.