О 5:00 10 серпня на Ярославській, 13-Б, що на київському Подолі, повністю знесли 200-річний дерев’яний будинок, пише активіст Дмитро Перов.

Місцеві жителі викликали поліцію, а представники департаменту благоустрою сказали, що в будівельників немає дозволів на демонтаж.

Фото: Катерина Бутко

Садибу на Подолі звели після Великої пожежі 1811 року.

Фото: Ярослав Друзюк

Згідно з документами, замість неї постане «клубний дім» за замовленням Сергія Боярчукова з юридичної компанії «Алєксєєв, Боярчуков та партнери», повідомляє Володимир Хенгістов.

UPD. Сергій Боярчуков каже, що це частковий демонтаж, а не повне знесення, бо лишилися «всі фундаменти й навіть одна стіна». Він стверджує, що у конструкціях будівлі наявні пошкодження, через які її не можна експлуатувати (із посиланням на висновок Державного науково-дослідного інституту будівельного виробництва).

На місці старовинної будівлі Боярчуков збирається звести чотириповерхову будівлю з 11 апартаментами, або апарт-готель. За його словами, нова будівля «відповідатиме вигляду сучасного Подолу, навіть кольори підібрали».

Він придбав будівлю в 2007 році і каже, що там розташований витверезник. Посилаючись на Мінкульт, стверджує, що це не пам’ятка історії, а також не пам’ятка архітектури, бо її немає у реєстрі. Боярчуков також обіцяє «найближчим часом» виконати археологічні роботи на місці будівлі.

Фото: Дмитро Перов

Будівельні роботи проводили без захисного паркану й відповідної картки, чим порушили вимоги пункту 12 Постанови КМУ № 466 «Деякі питання виконання підготовчих і будівельних робіт».

UPD. Поліція відкрила кримінальну справу щодо знесення будинку на Ярославській. Це справа за статтею 356 Кримінального кодексу України, самоправство. За санкцією статті можна отримати штраф до 50 неоподаткованих мінімумів (750 гривень), виправні роботи на строк до двох років чи арешт на строк до трьох місяців.

   

Дмитро Перов – київський активіст, співзасновник памʼяткоохоронного хабу «Цегла» і член  ГО «Мапа Реновації», а також радник депутатки Київради Ксенії Семенової.

У програмному інтервʼю ми запитали Дмитра Перова як можливого керівника департаменту охорони культурної спадщини про його перші кроки на посаді й домовленості з мером Кличком.