Обміліле Озеро Синє на Виноградарі почнуть відновлювати орієнтовно в середині вересня, коли визначать виконавця робіт за тендером, повідомляє очільник департаменту захисту довкілля й адаптації до змін клімату Олександр Возний.

Рятувати озеро збиралися ще в 2022 році, але через повномасштабну війну роботи не виконали. На ревіталізацію Синього виділили 35 мільйонів гривень, але розподіл коштів мали узгодили з військовою адміністрацію. Там розглядали його більше, ніж півтора місяці, але Возний запевняє, що розподіл коштів підпишуть.

Після цього ще мають відбутися технічні процедури щодо охорони, утримання й експлуатації земель водного фонду. Далі КП «Плесо» оголосить тендер на розчистку й благоустрій озера.

«Плесо» вже розробили проєкт по врятуванню озера. Його планують розчистити на глибину п’яти метрів і відновити гідрологічний режим через відкриття підземних джерел. Зокрема планують розчистити південну й північну частини озера площею 42 гектара. Також укріплюватимуть берегову лінію за допомогою габіонів, щоби ґрунт не сповзав у воду. 

У 2024 році хочуть перейти до благоустрою. Біля озера Синього облаштують великий пляж і парк із вело- й біговими доріжками. Їх мають зробити інклюзивними. Раніше провести благоустрій обіцяли протягом 2023 року.

   

Озеро Синє розташоване на західній околиці житлового масиву Виноградар, що в Подільському районі Києва. За легендою, озеро утворилася ще в льодовиковий період, пише КМДА. Доказом цієї версії називають наявність на дні синього мулу, який і надає воді характерний синюватий відтінок.

Обміління озера зумовлене будівництвом житлового масиву й автодоріг на берегах і поблизу водойми. Площа озера за останні 40 років суттєво зменшилася. З’єднувальна протока пересохла, на місці озера утворилися дві водойми, рівень води у яких постійно падає. Озеро планують обʼєднати в кільце, щоби зрівняти рівень води й запобігти застою.