Озеро Синє в Подільському районі Києва протягом 2023 року планують розчистити й провести на території благоустрій, повідомляє начальник управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний.

Унікальну водойму хочуть врятувати від обміління, зумовлене будівництвом житлового масиву й автодоріг на берегах і поблизу озера.

Площа озера за останні 40 років суттєво зменшилася, пояснює Олександр Возний. З’єднувальна протока пересохла, на місці озера утворилися дві водойми, рівень води у яких постійно падає. Озеро планують обʼєднати в кільце, щоби зрівняти рівень води й запобігти застою.

Крім того, озеро хочуть розчистити на глибину до пʼяти метрів, щоби розкрити ґрунтові джерела. Це має допомогти наповнити озеро водою й поліпшити загальний екологічний стан водойми.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Озеро Синє розташоване на західній околиці житлового масиву Виноградар, що в Подільському районі Києва. За легендою, озеро утворилася ще в льодовиковий період, пише КМДА. Доказом цієї версії називають наявність на дні синього мулу, який і надає воді характерний синюватий відтінок.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: КМДА