Штрафи за торгівлю без касових апаратів для ФОПів повернуть із 1 жовтня, повідомив у коментарі «Українському радіо» голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової і митної політики Данило Гетманцев.

Штрафи повертають після ухвалення закону, що набув чинності 1 серпня. Гетманцев попередив, що за невстановлення касових апартів передбачені великі штрафи.

Державна податкова служба накладатиме штрафи за кожну транзакцію без фіксалізації. Штраф за першу непроведену через касовий апарат операцію – 100% від суми чека. За другу й наступні штрафуватимуть на 150% від суми чека.

Щодо планових перевірок бізнесу, то їх відновили не в повному обсязі, каже Гетманцев. Ці перевірки стосуються лише певних груп платників податків: горілки, тютюну, палтного, електроенергії, банківських і фінансових установ, грального бізнесу. До кінця року обіцяють перевірити всі такі підприємства.

   

Вимогу про обовʼязкове застосування касових апаратів відкладали кілька разів. Вона почала діяти з 1 січня 2022 року. З цього часу касові апарати, або реєстратори розрахункових операцій, повинні мати всі ФОПи 2–4 груп на єдиному податку незалежно від обігу й сфери діяльності, а саме малий бізнес у сфері торгівлі, громадського харчування й послуг. Ми розповідали, як зареєструвати касовий апарат і як його застосовувати. 

Закон про касові апарати ухвалили «з метою детінізації розрахунків», тобто для того, щоб вивести з тіні розрахунки за товари й послуги. Нововведення спричинило масові протести підприємців. Зокрема, 25 січня 2022 року в Києві відбулася акція протесту ФОПів, учасники якої виступали за скасування обов’язкових касових апаратів для ФОПів. Під час акції постраждала 21 людина, також відкрили два кримінальні провадження за даними Нацполіції.