Більшість українців підтримує збільшення штрафів за перевищення дозволеної швидкості руху, навіть якщо йдеться про 10 км/год, свідчать результати дослідження агенції Info Sapiens на замовлення Центру демократії і верховенства права (ЦЕДЕМ).

Якщо перевищення швидкості буде становити 10 км/год, збільшення штрафів підтримують 54% опитаних. Якщо швидкість буде перевищена більш ніж на 20 км/год, то за зростання штрафів виступають 69% респондентів. Також 82% кажуть, що треба збільшити штрафи, якщо швидкість перевищують більш ніж на 40 км/год; і 86% – якщо більш ніж 50 км/год.

Градацію санкцій за кожні 10 км/год практикують у країнах ЄС. Зараз за перевищення швидкості від 21 до 50 км/год в Україні передбачають штраф від 340 гривень, а на більш ніж 50 км/год – 1700 гривень. Тобто за перевищення швидкості від 10 до 20 км/год взагалі не передбачене покарання.

«Безкарне перевищення швидкості існує лише в Україні й Росії, при чому ця ідея запозичена саме з Росії», – коментує координатор кампанії «За безпечні дороги» ЦЕДЕМ Віктор Загреба.

Дослідження проводили з 6 до 15 червня методом САТі серед тисячі респондентів, за винятком тимчасово окупованих територій. Повний звіт можна переглянути за посиланням.

   

Кількість ДТП в Києві з травмованими й убитими зросла на 70%, як порівняти з 2022 роком. Після порівняння даних поліції й відкритих джерел активіст Євген Пустоход дійшов висновку, що ризик загинути в ДТП в Києві вищий за ризик загинути від ракети.

У 2022 році перевищення швидкості стало причиною в більшості смертельних ДТП (58% від усіх зареєстрованих загиблих). Загалом у ДТП загинули 1633 людинни за рік, а 10 0075 людей отримали поранення.