«Лун.Місто» склало карту, де найчастіше фіксують дощові підтоплення в Києві за останні пʼять років.

Найбільше підтоплень у центральній частині міста, на півночі Соломʼянки й у Шевченківському районі. Найменше згадок щодо підтоплень зафіксували в південній частині Соломʼянського району. Карту можна самостійно доповнювати, для цього потрібно заповнити форму за посиланням.

Серед причин підтоплень у Києві – застарілі інженерні мережі й перевантаження на них через нерівномірну забудову, забиті зливостоки й зміни клімату, які несують інтенсивні дощі, кажуть у «Лун.Місто».

Для протидії зливам використовують концепцію «міст-губок», зокрема збільшують площі водойм й озеленення, адже парки й ліси здатні вбирати надлишкову воду. Ще одне рішення – дощові сади. Це зелені зони, розташовані нижче тротуари, які вбирають і фільтрують воду.

   

7 липня в Києві зафіксували залпову зливу, через яку виникли підтоплення в Голосіївському й Печерському районах. Уже 8 липня менш ніж за годину випала півмісячна кількість опадів – 33,2 міліметра. Загалом за липень 2023-го випало 136 міліметрів опадів. Це дві кліматичні норми.