У Києві через залпову зливу виникли підтоплення у Голосіївському і Печерському районах, повідомляє КМДА.

Зокрема, затоплені вулиці в районі станцій метро «Площа українських героїв» (раніше – «Дружби народів») і «Палац Україна». Затопило й частину ТРЦ Ocean Plaza, повідомили виданню The Village Україна очевидці.

На місцях працюють гідрослужби, дорожники залучають мотопомпи й інше насосне обладнання, кажуть в міській адміністрації.

Підтоплення у Голосіївському районі. Скриншот із відео «Київ автомобільний»

У зв’язку зі зливами подекуди утворились затори, водіїв просять бути уважними на дорогах.

Напередодні у підтоплених та інших районах зливостоки розчищали, і на початок дощу вони були чистими, відзначають у КМДА. Проте зливи залпові, а система дощової каналізації не розрахована на таку кількість опадів, додають у адміністрації.

Чому не справляється каналізаційна система

У Києві за останні кілька десятків років збільшилась щільність забудови, а система зливової каналізації міста була збудована 30–50 років тому й розрахована не на такі обсяги водозбору, пояснював директор «Київавтодору» Олександр Федоренко в інтерв'ю виданню «Вечірній Київ».

Дощова вода тече з дахів та тротуарів на дорогу, а потім попадає в закриту систему зливової каналізації, яка не можу пропустити весь об'єм води під час залпових злив. Через це на деяких ділянках утворюються підтоплення, розповідав Федоренко.

«Вода [з вулиць] виходить в малі річки Києва, які також не справляються з перепуском. Тому утворюється водяний підпор, виникає ефект гідроудару. Щоб річки й зливостокова система міста могли пропустити воду потрібен певний час», – каже Федоренко.

За його словами, у місті є ділянки, де потрібно збільшити діаметр зливової каналізації. Уже готові декілька відповідних проєктів, але їхню реалізацію через воєнний стан зупинили.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі