Авіакомпанія Ryanair може частково відновити польоти в Україні попри війну вже в 2023 році, заявив гендиректор компанії Майкл О’Лірі в інтерв'ю Interfax.

За словами О’Лірі, компанія розглядає два плани відновлення польотів, один із яких перебачає запуск «невеликої кількості рейсів» до Львова та Києва уже цьогоріч. Цей план найбільш вірогідний, підкреслив О’Лірі.

Щоб отримати дозвіл на польоти від міжнародних органів, український уряд має переконати ЕASA (Європейське агентство з безпеки авіації) та страхові компанії в тому, що ППО зможе захистити літаки від обстрілів, зазначив гендиректор Ryanair.

Досвід Ізраїлю, де Ryanair продовжує працювати попри складну безпекову ситуацію, доводить, що це можливо, каже О’Лірі. За його словами, після визнання польотів безпечними на певних територіях компанія відновить рейси в Україні протягом шести тижнів.

У разі завершення війни за такий період у компанії вважають можливим з’єднати Київ із 20–25 європейськими містами. Крім того, планують запустити близько десяти маршрутів зі Львова та п'ять – з Одеси. Якщо відновлення рейсів почнеться до завершення бойових дій, кількість рейсів може бути меншою.

Першими європейськими містами, з якими планують відновити сполучання, стануть Варшава, Краків, Берлін, Франкфурт, Мілан, Рим, Лондон, Брюссель, Амстердам і Париж, додав О’Лірі.

«Ми взяли на себе зобов’язання, якщо EASA підтвердить відкриття неба та в аеропортах буде конкурентоспроможна вартість, ми забезпечимо 5 мільйонів пасажирських місць на літаках в Україні в перший рік», – каже гендиректор Ryanair. Однак це можливо лише в тому разі, якщо будуть припинені бойові дії, каже О’Лірі.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Ryanair припинили авіарейси з початком повномаштабного вторгнення, але виконавчий директор у березні пообіцяв, що Ryanair стане «першою авіакомпанією, яка повернеться в Україну».

У січні 2023 стало відомо, що компанія наймає персонал в Україні, щоби бути готовою повернутися після війни. Зокрема, Ryanair найняла 60 українських пілотів і 80 членів екіпажу. Більшість працівників перебуває на базах Ryanair у Польщі в очікуванні на відкриття українського ринку.

Під час візиту до Києва керівництва Ryanair у липні компанія заявила, що інвестує 3 мільярди доларів у відновлення українського ринку авіаперевезень. Компанія планує розгорнути в аеропортах Києва, Львова та Одеси до 30 нових літаків Boeing Max, а також відкрити 75 маршрутів з Європи до України протягом восьми тижнів після того, як повітряний простір визнають безпечним.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі