ВДНГ запустила онлайн-реєстр пам’яток мистецтва, що розташовані на території експоцентру, повідомили в команді.

Завдяки сервісу хочуть систематизувати будівлі, споруди й інші обʼєкти, які поки що не мають охоронного статусу, але можуть мати культурну, історичну або архітектурну цінність. Такі обʼєкти фіксуватимуть з допомогою містян.

Реєстр доступний для відкритого перегляду, туди можна самостійно додавати нові пункти. Цю інформацію оброблятиме окремо створена за ініціативою ВДНГ комісія й передаватиме урядовцям із заявою про реєстрацію нововідкритих памʼяток у державному реєстрі.

До реєстру вже внесені 19 споруд, яким держава вже надала статус памʼяток. Серед них – будівлі павільйонів, споруда центрального входу, а також фонтани й інші зразки архітектури.

Будівля павільйону №1. Фото: ВДНГ

Контроль над обʼєктами експоцентру, що мають культурну цінність, вирішили посилити після ситуації з демонтажем мозаїки вогнеборців, яка мала охоронний статус. Знищене мозаїчне панно мають відновити в первісному вигляді. Для цього частково використають елементи оригінального панно, які збереглися.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Більша частина архітектурного ансамблю центральної частини ВДНГ із 2021 року має статус національної пам’ятки загалом. Крім того, окремо визнані пам’ятками національного значення павільйон №1 і головний вхід до експоцентру.


Улітку 2023-го на ВДНГ відремонтували фонтан, який не працював кілька років, а також запустили збір на реставрацію басейна, який не оновлювали понад пів століття.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі