Кожна кластерна й надкластерна лікарня матиме у складі власне стаціонарне реабілітаційне відділення для фізичного і психологічного відновлення українців, повідомляють у МОЗ.

Вони працюватимуть у 136 медзакладах. У кожному з них розташують від 30 до 60 реабілітаційних ліжок.

У межах країни планують встановити понад 5250 ліжок. Це дозволить щорічно надавати безкоштовні послуги з реабілітації для щонайменше 126 000 пацієнтів.

Також створять шість спеціалізованих реабілітаційних медзакладів національного рівня. Вони мають охопити:

  • пацієнтів із травмами грудного відділу хребта й нижче;
  • людей, які потребуватимуть психологічного відновлення;
  • пацієнтів з апалітичним синдромом [вегетативний і патологічний стан, що є наслідком глибокого порушення функцій кори великого мозку; найчастіше виникає після важкої черепно-мозкової травми];
  • людей із шийною травмою.

Ще пʼять реабілітаційних центрів, розрахованих на 200 ліжок кожен, запустить Міністерство оборони.

Буде доступна стаціонарна й амбулаторна реабілітаційна допомога. Її надаватимуть і в закладах спроможної мережі (кластерних і надкластерних лікарнях), і в медзакладах, які не входять до цієї мережі.

За основу моделі взяли ізраїльський досвід. Він враховує потреби цивільних і військових. У МОЗ вважають, що така модель не втратить актуальності після війни й не призведе до утворення надлишку реабілітаційних відділень.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Новий етап медреформи, створення спроможної мережі лікарень, стартував в Україні рік тому, у липні 2022 року. За цим підходом, мережу лікарень в області об’єднають в один госпітальний округ. Округ, зі свого боку, поділять на госпітальні кластери. Лікарні в межах кластера поділять на надкластерні, кластерні й загальні. 

Найпростіші захворювання лікуватимуть у загальних лікарнях. Кластерні й надкластерні лікарні надаватимуть високоспеціалізовані послуги пацієнтам, які мають більш складні проблеми зі здоров’ям. До лікарень, що сформували спроможну мережу, пріоритетно будуть спрямовувати фінансові й матеріально-технічні ресурси.

У червні 2023 року в МОЗ визначили статуси надкластерних, кластерних і загальних лікарень у Київській області. До госпітального округу потрапили 33 медичні заклади. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі