Господарський суд міста Києва визнав незаконним наказ Держкіно про реорганізацію «Довженко-Центру», повідомляє «Суспільне» із зали суду.

Суд повністю задовольнив позов «Довженко-Центру» й водночас відхилив клопотання Держкіно про закриття справи з огляду на те, що наказ нібито втратив чинність.

У Держкіно заявили, що подаватимуть апеляційну скаргу. На оскарження постанови суду в агентства є 20 днів після того, як видадуть рішення.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Довженко-Центр» – найбільший кіноархів України. У структурі центру також діють фільмофонд, Музей кіно, видавництво, книгарня, простір «Сцена 6», кінолекторій і єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом.

Фото: Андрій Бойко

У 2022 році «Довженко-Центр» перейшов в підпорядкування Держкіно (попри те, що в центрі просили цього не робити). До цього, від моменту створення в 1994-му, центр підпорядковувався Міністерству культури.

Улітку 2022 року Держкіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому «Довженко-Центрі» коментували, що це де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву. «Довженко-Центр» подав на Держкіно до суду з вимогою скасувати «реорганізацію».

У липні 2023-го в Держкіно заявили, що наказ втратив чинність, щоб закрити судову справу. У відповідь у «Довженко-Центрі» зазначили, що, «найімовірніше, на столі лежить уже новий наказ» про реорганізацію.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі