Памʼятку архітектури 1903 року в Одесі, яку майже повністю знесли, планують відновити, повідомляє очільник Одеської ОВА Олег Кіпер. Будинок входить до складу Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Забудовник «Універсал дірект» має до 15 серпня 2023-го подати проєкт повного відновлення памʼятки. Після цього встановлять терміни відновлення садиби. Крім того, компанія має виплатити штраф у розмірі 170 тисяч гривень.

Демонтаж садиби Гавсевича. Фото: «Думська»

Якщо «Універсал дірект» не надасть проєкт відновлення вчасно чи не зможе відновити будівлю, в Одеській ОВА обіцяють звернутися до суду. Крім того, там ініціювали перевірку всіх памʼяток архітектури в Одесі, які передали в приватну власність.

«Якщо власники архітектурних пам’ятників не бажають їх ремонтувати, повернемо будівлі в державну власність і знайдемо для них дбайливих інвесторів», – каже Олег Кіпер.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Садибу Гавсевича, де раніше розміщувався міський пологовий будинок №6, збудував архітектор Самуїл Гальперсон у 1903 році. Будівля входить до складу обʼєктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Міська влада намагалася повернути у власність памʼятку через суд, однак завадила обласна рада, пише «Думська». Будинок придбала компанія «Універсал дірект», у березні 2021-го її оштрафували за утримання будівлі в неналежному стані.

Садиба перебувала під арештом із 2018 року як обʼєкт нерухомості, що належить екснардепу Леоніду Клімову. Він узяв памʼятку в оренду ще у 2001 році, щоби провести там реставрацію протягом двох років. Утім, будинок так і не відновили, а територію обнесли парканом.


Памʼятку почали зносити 1 липня 2023-го. Будинок зруйнували майже повністю, там залишився тільки фасад.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: «Думська»