В Одесі зносять памʼятку архітектури 1903 року, яка входить до складу Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Це особняк Гавсевича, що розташований поблизу парку Шевченка. Будинок знесли майже повністю, там залишився лише фасад, пише «Думська».

Демонтаж особняка Гавсевича. Фото: «Думська»

Демонтаж проводять працівники компанії «Універсал дірект», яка проводила ремонтні роботи особняка восени 2021 року. Міське управління Державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) запевняє, що за документами це мали би бути «протиаварійні роботи», які погодили в обласній адміністрації.

ДАБК уже склали і направили акт про знищення памʼятки до ДАБІ й правоохоронних органів. Може ітися про кримінальний злочин, адже особняк Гавсевича є памʼяткою, каже начальник муніципального управління ДАБК Олександр Авдєєв.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Особняк Гавсевича, де раніше розміщувався міський пологовий будинок №6, збудував архітектор Самуїл Гальперсон у 1903 році. Будівля входить до складу обʼєктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Міська влада намагалася повернути у власність памʼятку через суд, однак завадила обласна рада, пише «Думська». Будинок придбала компанія «Універсал дірект», у березні 2021-го її оштрафували за утримання будівлі в неналежному стані.

Особняк перебував під арештом із 2018 року як обʼєкт нерухомості, що належить екснардепу Леоніду Клімову. Він узяв памʼятку в оренду ще в 2001 році, щоби провести там реставрацію протягом двох років. Утім, будинок так і не відновили, а територію обнесли парканом.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі