На Хрещатику зупинили будівництво торгового комплексу із закладом громадського харчування, де раніше працював ресторан «Гімалаї», повідомили в ДІАМ.

Будівельні роботи вели незаконно, кажуть в інспекції. Замовники будівництва отримали в ДАБІ дозвіл на реконструкцію будівлі з надбудовою кафе, але в результаті знесли її й почали зводити п’ятиповерховий торговий центр із трьома підземними поверхами.

Фото: Ярослав Друзюк для The Village Україна

Земельну ділянку під павільйоном ще наприкінці 1990-х років передали в користування ТОВ, яке з часом переоформило будівлю в нежитлову, отримало на неї право власності й самовільно захопило ще майже 40 м² сусідньої ділянки багатоквартирного будинку, кажуть у ДІАМ.

Фото: ДІАМ

У 2022–2023 роках суд зобов’язав повернути будівлю до її первинного вигляду, узгодивши проєкт з об’єднанням співвласників сусіднього будинку, але незаконні роботи продовжилися.

Під час перевірки інспектори ДІАМ встановили, що в замовника будівництва відсутній дозвіл на проведення будівельних робіт. На місці демонтовної будівлі вже встигли встановити буроін’єкційні палі.

ДІАМ видала припис про припинення будівельних робіт. Крім того, замовника будівництва й генпідрядника мають оштрафувати на суму майже пʼять мільйонів гривень.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У будівлі за адресою Хрещатик, 23-Б, з 1997 по 2014 роки працював індійський ресторан «Гімалаї», орендуючи приміщення у власників. Після Євромайдану заклад перезапустили в новому приміщенні біля станції метро «Олімпійська».

Павільйон знесли 18 січня 2023-го. Головний архітектор нового торговельного центру Олександр Кумейко розповідав в інтервʼю виданню «Хмарочос», що проєкт пройшов погодження в департаменті охорони культурної спадщини КМДА, а також на містобудівній раді департаменту архітектури і містобудування.

Зображення: візуалізації «Едельбург Архітектс», надані виданню «Хмарочос»

На першому поверсі нової будівлі планували облаштувати торговельні приміщення, а на другому – заклад харчування. Будівлю збиралися «вписати» в історичну забудову Хрещатика за допомогою «лаконічних форм без використання псевдоісторичних мотивів», пояснював Кумейко.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: візуалізації «Едельбург Архітектс» надані виданню «Хмарочос»