Двоповерховий торговий комплекс із закладом громадського харчування на Хрещатику зведуть замість знесеного ресторану «Гімалая», розповів «Хмарочосу» головний архітектор проєкту Олександр Кумейко.

На першому поверсі будуть торговельні приміщення, а на другому – заклад харчування.

Ресторан «Гімалая» не має стосунку до проєкту, коментують The Village Україна в закладі. Ресторан індійської кухні працював на локації від заснування в 1997 році, орендуючи приміщення у власників. Після Євромайдану заклад перезапустили в новому приміщенні біля станції метро «Олімпійська».

Висота будівлі не перевищуватиме восьми метрів. Будівлю «впишуть» в історичну забудову Хрещатика за допомогою «лаконічних форм без використання псевдоісторичних мотивів», пояснює Кумейко.

Проєкт передбачає одне паркомісце для маломобільних груп біля будівлі, а інші – по вулиці Лютеранській. Рішення вже погодили з Мінрегіонбудом.

Територію навколо будинку планують озеленити. Це питання вже почали обговорювати з міською владою, адже ділянка належить Києву. Благоустрій території узгоджуватимуть із «Київзеленбудом».

За словами Кумейка, проєкт реконструкції вже пройшов погодження в департаменті охорони культурної спадщини КМДА, а також на містобудівній раді департаменту архітектури і містобудування. Для цього проєкт реконструкції будівлі на Хрещатику, 23–Б, який розробляли у 2016 році, відкорегували.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У 1990-х роках на цьому місці був розташований ресторан «Гімалая». Його знесли 18 січня 2023-го.

Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДАБІ) видала дозвіл на «реконструкцію з надбудовою» кафе наприкінці березня 2020 року. Тоді йшлося про будівництво чотириповерхової будівлі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: візуалізації «Едельбург Архітектс», надані виданню «Хмарочос»