У МВС поділилися результатами пілотного проєкту із забезпечення «прозорих» іспитів на водійські права. Проєкт стартував у червні в чотирьох областях – Львівській, Одеській, Вінницькій і Київській.

З майже 11 тисяч проведених теоретичних іспитів із першого разу успішно були складені близько 2800 іспитів, тобто 25% від усіх тестувань.

Також провели понад 12 тисяч практичних іспитів. З них із першого разу була успішно складена третина.

Загалом впровадження нових правил майже не позначилося на успішності. Різні області демонструють різну динаміку. На Вінничині та Київщині успішність на теоретичних іспитах навіть дещо зросла, а в Одеській області – не змінилася. Водночас практично всюди стали гірше складати практичні іспити, хоча різниця в порівнянні з травнем несуттєва.

Найкращу статистику успішності демонструє Львівська область, відзначають у МВС. Наприклад, там із першого разу успішно здають 44% практичних іспитів.

Впровадження нових правил на Львівщині майже не позначилося на успішності, додають у міністерстві. Якщо порівнювати з травнем, теорію змогли скласти на 4% менше людей, практику – на 1% менше. 

У Вінницькій області кількість успішно зданих із першого разу теоретичних іспитів навіть зросла – з 28% у травні до 32% у червні. Результати практичних іспитів несуттєво знизилися – із 28% до 25%.

Натомість в Одеській області кількість охочих складати іспити «різко зменшилася», кажуть у МВС. Якщо у травні в місті провели понад 5700 теоретичних іспитів, то в червні – менш як  3200. Аналогічно з практикою – кількість проведених іспитів за місяць зменшилася з 5300 до 3400. Водночас успішність залишилася незмінною – на рівні 22–23% для теоретичних іспитів і 41–42% для практичних.

У Київській області теж більш як удвічі впала кількість іспитів. Так, якщо у травні провели близько 5700 теоретичних у травні, у червні цей показник зменшився до 2500. Водночас успішність дещо зросла: у травні теорію з першого разу склали 25% водіїв, а в червні, під час пілоту, 27%.

На практичних іспитах успішність, навпаки, знизилася. З першого разу у травні практику склали 27% кандидатів у водії, а в червні – 18%.

Зменшення кількості зданих іспитів у Київській та Одеській областях у порівнянні з травнем можна пов'язати з більш частими повітряними тривогами й скороченням кількості сервісних центрів, де здійснюють тестування, кажуть у МВС.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


З 1 червня стартував пілотний проєкт із забезпечення «прозорих» іспитів на водійські права. Зміни торкнулися як теоретичної, так і практичної частин іспиту. Так, у класах для теоретичних іспитів запровадили фіксацію на чотири відеокамери й мікрофон, щоб уникнути «сліпих зон» у приміщеннях. В автівках «категорії В» під час складання іспиту ведуть відеофіксацію так, щоби знімати руки й ноги як кандидата, так й екзаменатора, а також роблять аудіозапис розмов у салоні.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі